Processó de les Laies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentProcessó de les Laies

La passejada (o processó) de les Laies, és un dels actes populars més antics i celebrats de les Festes de Santa Eulàlia. L'acte va sorgir en les celebracions de la festa d'hivern de Ciutat Vella de l’any 1984. Se celebra a la diada de Santa Eulàlia el 12 de febrer, a partir de les set del vespre.

Consisteix en una concentració, una desfilada i els balls de les gegantes de Ciutat Vella que durant el dia son rebatejades com a Laies. La concentració té lloc a les 19:00 a la plaça Sant Josep Oriol. En aquest mateix lloc el públic és convidat a una xocolatada on, es distribueixen les característiques aspes de Santa Eulàlia què són les menges de la diada. La passejada s'inicia pròpiament a les 19:30, encapçalada per la Gegantona Laia, les dues Laies de la Plaça Nova i la Laia del Pi, acompanyades per formacions de grallers. La cercavila circula pel carrer del Pi, la plaça de Cucurulla, el carrer dels Boters, la Plaça Nova, els carrers del Bisbe i el carrer de Sant Sever fins a arribar a la Baixada de Santa Eulàlia on es troba la imatge d'aquesta col·locada en una fornícula. Allà, després de fer una ofrena floral es realitza el primer ball de Santa Eulàlia a càrrec de les dues gegantes Laia (geganta nova) i Laieta (geganta centenària) interpretat pels grallers. En acabar aquesta dansa les Laies arriben al seu últim destí, la plaça de Sant Jaume. Allà, cap a les 20:30 les gegantes Laia i Laieta desfilen sota el penó i se situen al centre de la plaça, a on ballen el ball de Santa Eulàlia per últim cop aquell dia conjuntament amb la interpretació musical de la Cobla Ciutat de Barcelona.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. Cordomí, Xavier. Protocol festiu de Ciutat Vella de Barcelona. Ajuntament de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1 de març de 2017, p. 101. 
  2. Cordomí, Fornés, Garrich, Lucena, Mendieta, Giner. et al., Xavier, Josep, Montserrat, Antoni, Josep, Carles. et al.. Protocol festiu de la ciutat de Barcelona. Ajuntament de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, p. 10. 
  3. Cordomí, Xavier. Altíssims senyors, nobles bèsties.. setembre del 2001. Barcelona: l'Agulla i Ajuntament de Barcelona, p. 134.