Protesilau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeProtesilau

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Causa de la mortmort en combat Modifica el valor a Wikidata
Assassinat/da perAcates Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLaodamia i Polydora Modifica el valor a Wikidata
MareDiomedea (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareÍficle Modifica el valor a Wikidata

Segons la mitologia grega, Protesilau (en grec antic: Πρωτεσίλαος) fou un heroi grec d'origen tessali, fill d'Íficle i d'Astíoque. Descendeix de Mínias, rei d'Orcomen, i per ell, de Posidó. El seu germà era Podarces, i havien nascut a Fílace. Algunes tradicions el fan fill d'Àctor i no d'Íficle, del qual seria aleshores cosí.

Es casà amb Laodamia, filla d'Acast, a la qual hagué d'abandonar molt aviat, ja que Protesilau estava inclòs en la llista de pretendents d'Helena i va participar en la guerra de Troia amb un contingent de quaranta naus, segons el Catàleg de les naus de la Ilíada. L'oracle havia anunciat que el primer grec que desembarqués a la Tròada moriria aquell mateix dia. Protesilau acceptà el sacrifici i en el primer combat que hi hagué fou mort per Hèctor. Quan va morir, Podarces va assumir el comandament dels tessalis.

També es deia que Protesilau va tenir un paper important en la primera expedició a Troia, la que va donar lloc al desembarcament de Mísia. Va ser el que va arrencar l'escut a Tèlef, i així Aquil·les el va poder ferir.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 465. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 186-187. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 8429741461