Província d'Oviedo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Oviedo era el nom que rebia anteriorment la província d'Astúries, l'única que forma la comunitat autònoma del Principat d'Astúries.

Va ser creada el novembre de 1833, amb el nom de la seva capital, la ciutat d'Oviedo, dins la divisió territorial de 1833, que dividit Espanya en províncies.[1] En la seva constitució comprenia els territoris de la comarca històrica de les Astúries d'Oviedo, a la qual es va afegir el territori dels actuals concejos de Ribadedeva, El Valle Altu de Peñamellera i El Valle Baḥu de Peñamellera. Aquests territoris pertanyien, amb anterioritat a 1778, a les Astúries de Santillana i, posteriorment, a la província de Cantàbria (des de 1778).

Amb la Llei 1/1983, de 5 d'abril, sobre canvi de denominació de l'actual Província d'Oviedo per la de Província d'Astúries es va complir amb la disposició transitòria Vuitena de l'Estatut d'Autonomia d'Astúries, canviant el seu nom per l'actual.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Reial decret de 30 novembre 1833 enWikisource;Reial decret de 30 novembre 1833 Arxivat 2012-07-22 a Wayback Machine. a la xarxa oficial de les Canàries. Data d'accés 14 octubre 2010.
    « El territori espanyol a la Península i Illes adjacents queda des d'ara dividit en quaranta-nou províncies que prendran el nom de les seves capitals respectives excepte les de Navarra, Àlaba, Guipúscoa i Biscaia, que conserven els seus actuals denominacions . »
    — Article 1r del Real Decret de 30 novembre 1833