Puritanisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Integrisme».
Composició de destacats teòlegs puritans del segle XVII: Thomas Gouge, William Bridge, Thomas Manton, John Flavel, Richard Sibbes, Stephen Charnock, William Bates, John Owen, John Howe, Richard Baxter.

El puritanisme dels segles xvi i xvii fou un moviment religiós d'Anglaterra i d'Escòcia que agrupava qualsevol grup religiós protestant que defensés una més gran puresa en l'adoració i en la doctrina així com un pietisme personal i de grup.[1] Els puritans sostenien que la Reforma religiosa d'Anglaterra i per tant l'Església d'Anglaterra no havia anat prou enllà en aplicar rigor i intolerància cap a les pràctiques que els puritans associaven amb l'Església catòlica. La paraula «purità» (puritan en anglès) era en un principi un terme alternatiu per a càtar i era utilitzat de forma pejorativa, pels adversaris al moviment, per a caracteritzar aquest corrent d'extremisme. De manera aproximada el terme purità correspon al que Martí Luter anomenava en alemany com Schwärmer. Donat que els puritans estaven sota la influència de crítics radicals com Huldrych Zwingli a Zúric i Calví a Ginebra de vegades cooperaren amb el presbiterians d'Anglaterra. Molts puritans propugnaven per la separació de la resta dels cristians per tal de congregar-se en esglésies sota un control autònom purità. Actualment la designació de «Puritan» sovint s'amplia als protestants molt conservadors o fins i tot als evangèlics. Per això en anglès normalment es refereixen als puritans dels segles xvi i xvii com precisians.[2]

Història[modifica]

El moviment purità comença amb els anabaptistes i el terme «purità» apareix per primera vegada a Anglaterra el 1560 per a designar tothom qui proposava més reformes de les que la reina Elisabet I va fer a l'Església d'Anglaterra el 1559. Aleshores el puritanisme era un moviment polític i religiós. El puritanisme maldà, infructuosament, per canviar l'episcopalisme pel congregacionalisme i per reformes al Llibre d'oracions comunes (Book of Common Prayer). Igual que els anabaptistes, els puritans advocaven per a un més gran compromís amb Jesucrist per a tenir més santedat personal. La majoria dels puritans no es van separar formalment de l'Església d'Anglaterra encara que ocasionalment els bisbes de l'Església d'Anglaterra van suprimir comunitats puritanes en general se'ls respectava la dissidència, per exemple es permetia que ometessin les parts que no els agradava del Llibre de les oracions comunes.

Els puritans consideraven que l'Església d'Anglaterra era molt propera al catolicisme. Carles I d'Anglaterra va voler eliminar els «excessos» del puritanisme i l'Arquebisbe de Canterbury, William Laud, a partir de 1633, va allunyar l'Església d'Anglaterra del puritanisme. Prescriví l'acatament total del Llibre d'oracions comunes i prohibí la predicació de la doctrina de la predestinació.

Els puritans refusaren qualsevol cosa considerada com una reminiscència del Papa de Roma i molts dels rituals de l'Església d'Anglaterra. El rei Jaume I d'Anglaterra els considerà heretges i la seva tesi de negar el dret diví de la monarquia, com una traïció.

El fill de Jaume I, Carles I d'Anglaterra el 1626 es casà amb la catòlica Enriqueta Maria de França.[3] La reina consort no tolerava els puritans i William Laud, bisbe de Londres, els odiava i els veia com una amenaça per l'ortodòxia. El rei Carles intentà suprimir el puritanisme.

Com a resultat un gran nombre de puritans es van veure forçats a emigrar a les colònies americanes de Nova Anglaterra on fundaren Salem el 1628[4] a la Colònia de la Badia de Massachusetts i d'altres i han estat considerats tradicionalment com pioners dels Estats Units. La repressió del puritanisme va ser una de les causes principals de la Guerra Civil Anglesa.

Referències[modifica]

  1. «Puritanisme». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «precisian, precisianism», Random House Dictionary, Random House, 2014
  3. Lancelott, Francis. The Queens of England and Their Times. Nova York: D. Appleton and Co, 1858, p.684 [Consulta: 29 desembre 2008]. 
  4. Fradin, Judith Bloom; Fradin, Dennis Brindell. The Salem Witch Trials (en anglès). Marshall Cavendish, 2008, p.17. ISBN 076143013X. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Puritanisme