Quimosina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Renina».
Estructura cristal·lina de la quimosina bovina.[1]

La quimosina o rennina és un enzim proteasa aspàrtica que es troba al quall dels remugants. Es produeix per les vaques a la quarta part del seu estómac. En l'estómac dels nadons i dels infants es produeix la quimosina per tal de quallar la llet que prenen i fer-la més digerible. Aquest procés de quallat es fonamenta en la ruptura de l'enllaç entre la 105-Phe i la 106-Met de la cadena kappa de la caseïna.

La quimosina bovina es pot produir de manera alternativa mitjançant ADN recombinant en E. coli, Aspergillus niger var awamori i K. lactis; aquestes varietats s'agrupen sota el nom de quimosines produïdes per fermentació (FPC per les seves sigles en anglès). En els éssers humans, el gen es troba en el cromosoma 1 com pseudogen, és a dir, que mai arriba a expressar-se.

La quimosina industrial es classifica per la IUBMB (Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular) com una proteasa del tipus aspartilendopeptidasa amb el nombre d'identificació EC 3.4.23.4.

Referències[modifica]

  1. PDB 1CZI; Groves MR, Dhanaraj V, Badasso M, Nugent P, Pitts JE, Hoover DJ, Blundell TL «A 2.3 A resolution structure of chymosin complexed with a reduced bond inhibitor shows that the active site beta-hairpin flap is rearranged when compared with the native crystal structure». Protein Eng., 11, 10, October 1998, pàg. 833–40. PMID: 9862200.

Enllaços externs[modifica]