Proteasa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'enzimProteasa

Una proteasa o proteïnasa és un enzim que talla les seqüències polipeptídiques mitjançant la hidròlisi dels enllaços peptídics. Les proteases són presents en tots els organismes i participen en una gran varietat de processos fisiològics molt diversos com la digestió d'aliments, la coagulació sanguínea i la maduració dels neuropèptids. Sovint quan la cadena polipeptídica que hidrolitzen és curta, les proteases reben el nom de peptidases.

Classificació de les proteases i les peptidases[modifica]

Existeixen diversos tipus de classificacions de les proteases i les peptidases que tenen en compte el lloc d'hidrolització, el tipus d'aminoàcid present al centre actiu o el valor de pH òptim per a l'activitat de l'enzim.

Segons el lloc d'actuació[modifica]

Segons el lloc d'actuació, les proteases i peptidases es classifiquen en:

  • Exopeptidases. Trenquen els enllaços peptídics dels extrems de la cadena polipeptídica alliberant d'aquesta manera els aminoàcids terminals. Les exopeptidases alhora es classifiquen en dipeptidases (només hidrolitzen dímers d'aminoàcids) i carboxipeptidases (hidrolitzen l'extrem carboxil lliure).
  • Endopeptidases. Hidrolitzen enllaços peptídics situats a l'interior de la cadena polipeptídica.

Segons l'aminoàcid present al centre actiu[modifica]

Les proteases es classifiquen tradicionalment en sis grups depenent de la naturalesa de l'aminoàcid present al centre actiu, encarregat de catalitzar la reacció. D'aquesta manera, distingim:

Cal destacar que les treonina proteases i les glutamat proteases no van ser descrites fins a l'any 1995 i 2004, respectivament.

Segons el pH òptim d'actuació[modifica]

Alternativament, les proteses també es poden classificar segons el pH òptim d'actuació en:

  • Proteases de pH àcid o proteases àcides
  • Proteases de pH neutre
  • Proteases de pH bàsic o proteases alcalines

A part d'aquestes classificacions, també existeixen classificacions més complexes com la classificació que recull la base de dades MEROPS - the Peptidase Database, que té en compte les similituds en l'estructura tridimensional, l'origen evolutiu, etc.