Carbonil

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En Química Orgànica, un carbonil és un grup funcional format per un àtom d'oxigen unit a un carboni per un enllaç doble. Quan es formula en forma semidesenvolupada (sense mostrar tots els enllaços i l'estructura), s'escriu com a -CO-, o -CHO si ocupa una posició terminal.

Els compostos que presenten un grup carbonil s'anomenen segons la posició del grup: Són cetones si el carbonil està unit a dos àtoms de carboni i aldehids quan el grup carbonil ocupa una posició terminal, és a dir, està unit a un sol atom de carboni (o a cap, en el cas del formaldehid o metanal). Aquesta estructura també forma part d'altres grups funcionals, com els clorurs d'àcid, anhidres d'acids, als àcids carboxílics o les amides,


Del comportament químic del carbonil cal destacar:

  • L'oxigen presenta un parell d'electrons no compartits, i pot actuar com a base de Lewis en la formació de complexos.
  • Els hidrogens en posició alfa, aquells enllaçats al carboni contigu al grup carbonil, són més àcids

Compostos carbonílics α,β-insaturats[modifica]

L'àcid acrílic és un compost carbonílic α,β-insaturat

Els compostos carbonílics α,β-insaturats són una classe important de compostos carbonílics que presenten l'estructura Cβ=Cα−(C=O)−. En aquests compostos el grup carbonil està conjugat amb un alquè, de la qual en deriven unes propietats especials. Aquests compostos s'obtenen mitjançant la reacció de Perkin o la reacció aldòlica.

L'acroleïna (propenal), l'àcid maleic i l'àcid acrílic són exemples de compostos carbonílics α,β-insaturats.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carbonil