Caviar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Set tipus diferents de caviar

El caviar és un aliment processat fet amb els ous de peix no fertilitzats i salats obtinguts de diferents peixos, essent el caviar més apreciat el provinent de l'esturió (caviar negre) seguit pel de salmó (caviar roig). Normalment el terme caviar es fa servir restrictivament per a denominar els ous d'esturió,[1] però comercialment se'n fa un ús abusiu per denominar altres ous de peix, sovint tractats com a succedanis.[2][3]

El caviar d'esturió és considerat un aliment de luxe.[4] El preu del caviar d'esturió del Caspi (iranià i rus) arriba a ser de 8.000 euros el quilo (any 2008) i amb tendència a l'augment.

Etimologia[modifica]

Deriva del farsi (Iran) خاویار, de la paraula khaya "ou" que designa el caviar i l'esturió a la vegada

En rus es fa servir la paraula икра (ikra), "ou de peix".

Varietats[modifica]

Caviar d'esturió[modifica]

El caviar d'esturió és el més car i a més s'ha produït en els darrers anys una gran baixada de retiments per l'excés de pesca i la contaminació.

Depenent de l'espècie d'esturió es troba al mercat :

La recollida i la venda de caviar negre ha estat prohibida a Rússia des de l'1 d'agost de 2007 fent excepció de l'obtingut en recerca científica i el de piscicultura.

Ous d'altres espècies[modifica]

  • Ous de salmó (vermells)
  • Ous de lump molt econòmics, però molt allunyats del gust del caviar d'esturió, colorejats en roig i negre
  • Ous de Mugil cephalus anomenat caviar blanc o caviar del mediterrani.
  • Ous de caragol (caviar de caragol). Popularitzat recentment com a producte de l'helicicultura. No són doncs ous de peix ni s'hi aplica la mateixa legislació que al caviar de peix.

Caviar vegetal[modifica]

A França es comercialitza el caviar d'albergínia de tradició antiga.

Fabricació del caviar[modifica]

Una vegada extret del ventre de la femella de l'esturió (i els altres peixos) es tamisa, es renta i s'eixuga, es tria segons la fermesa el gruix i el color dels ous, s'hi afegeix sal s'asseca i es condiciona. Tradicionalment per extreure'n els ous de l'esturió se'l mata amb un cop al cap però actualment en piscicultura sovint s'extreu amb una operació quirúrgica (l'esturió és molt longeu).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. lan Davidson, Tom Jaine, The Oxford companion to food, Oxford University Press, 2006, ISBN 0-19-280681-5, ISBN 978-0-19-280681-9, p. 150.
  2. «Smith Bros. Whitefish Caviar». web44.net.
  3. Fodor, Alexandrina, et al. "ASSESSMENT OF DEGREE OF FRESHNESS AND QUALITY OF PRODUCTS TYPE „FISH ROE" SOLD IN SUPERMARKET CHAIN STORES." Analele Universităţii din Oradea, Fascicula: Ecotoxicologie, Zootehnie şi Tehnologii de Industrie Alimentară 10.A (2011): 177-181.
  4. Goldstein, D. A Taste of Russia: A Cookbook of Russian Hospitality. Russian Life Books, 1999, p. 71. ISBN 978-1-880100-42-4. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Caviar