R.U.R. (Robots Universals de Rossum)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

R.U.R. (txec: Rossumovi Univerzální Roboti) és el títol d'un drama de ciència-ficció escrit per l'escriptor txec Karel Čapek el 1921. L'obra ha passat sobretot a la història per introduir per primer cop la paraula robot.

Cartell original de l'estrena de l'obra, el 25 de gener de 1921, a Praga.

Argument[modifica | modifica el codi]

L'obra teatral tracta sobre una empresa que construeix humans artificials orgànics per tal d'alleugerir la feina als homes. Encara que en l'obra aquest humans artificials són anomenats robots en realitat tenen més a veure amb el concepte modern d'androide o clon. És a dir, criatures que poden fer-se passar per humans i que tenen el do de poder pensar. Malgrat haver sigut ideats per ajudar als homes, més endavant aquestes màquines es confronten amb la societat iniciant una revolta que acabarà destruint la humanitat.

A l'acabar l'obra Čapek es va adonar que havia creat una versió moderna del llegendari Gòlem jueu de Praga.

Més endavant Čapek tornaria a abraçar el mateix tema, des d'una òptica diferent, amb la publicació de La guerra de les salamandres, on una raça de salamandres esdevé una classe servil de la humanitat que finalment també s'acaba revoltant contra l'opressor, amb conseqüències pernicioses pels humans.

El nom de l'obra R.U.R fa referència a Rossumovi univerzální roboti (Robots Universals de Rossum), el nom de la companyia que construeix les màquines. El nom Rossum és un joc de paraules de l'autor, ja que el mot rozum, en txec, significa seny, raó.

La paraula robot ben aviat va passar a formar part del llenguatge quotidià de molts països gràcies a l'obra R.U.R de Karel Čapek. Això no obstant, l'autor original de la paraula va ser de fet el seu germà Josef, qui ja el 1917 va utilitzar també per primer cop el mot Autòmat.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: R.U.R. (Robots Universals de Rossum) Modifica l'enllaç a Wikidata