Racisme científic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Representació del prototip de cervell d'esquimal segons la classificació etnoracial de Josiah Clark Nott i George Robins.
Representació del prototip de cervell d'esquimal segons la classificació etnoracial de Josiah Clark Nott i George Robins.

L'anomenat racisme científic és la pretensió de demostrar l'existència de races humanes i estudiar les seves diferències. Va sorgir amb determinades escoles de l'antropologia de finals del segle xix i perdura fins a l'actualitat malgrat les denúncies d'institucions com la UNESCO o universitats de diferents països.

Els orígens[modifica]

Des dels inicis de l'estudi de la biologia s'ha intentat agrupar l'ésser humà en races, aplicant criteris descriptius com els de Georges Cuvier, el qual va distingir entre caucàsics, mongòlics i etiòpics basant-se en el color de la pell i sentant els precedents del supremacisme blanc en afirmar que la raça original d'Adam era la caucàsica i les altres dues derivacions.[1] Christoph Meiners, per contra, va afirmar que cada raça tenia orígens diferents, i que la blanca comptava amb membres de més bellesa i intel·ligència.

Aquest darrer tret ha estat dels més usats pel racisme científic. Primerament les suposades diferències de capacitat es basaven en mesures cranials, com les de Pieter Camper i sobretot les de Samuel George Morton.[2] William Zebina Ripley va acceptar les conclusions de Morton i va traçar un mapa de països segons la seva intel·ligència potencial. A diferència dels antics racistes científics, va ubicar els jueus a la part més baixa de la piràmide, obrint la porta a les justificacions de l'antisemitisme populars a Alemanya i els Estats Units.

El segle XX[modifica]

Madison Grant va aplicar els postulats del racisme científic al seu llibre The Passing of the Great Race, on es justifica l'eugenèsia i obre una via cap a la discriminació de les races o grups considerats inferiors. Charles Davenport va desenvolupar les seves teories, que resultarien una de les bases ideològiques de l'holocaust.[3]

El racisme científic va adoptar als primers anys del segle XX les teories de la psicologia sobre la mesura de quocient intel·lectual, mesurant la capacitat abstracta de diferents col·lectius ètnics amb diversos tests. La UNESCO va refutar aquestes troballes al seu informe The Race Question del 1950 però van continuar defensant-se des d'alguns cercles acadèmics, com proven els treballs de Richard Herrnstein, al polèmic llibre The Bell Curve.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Racisme científic
  1. John P. Jackson, Nadine M. Weidman, Race, Racism, and Science: Social Impact and Interaction, Rutgers University Press, 2005,
  2. David Hurst Thomas, Skull Wars Kennewick Man, Archaeology, And The Battle For Native American Identity, 2001
  3. Kühl, Stefan. 1994. The Nazi Connection: Eugenics, American Racism, and German National Socialism. New York, NY: Oxford University Press.