Ramadà (mes)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el mes del calendari musulmà. Si cerqueu la pràctica religiosa, vegeu «Ramadà».
Plantilla:Infotaula esdevenimentRamadà
Tipusmes del calendari
malaiàlam Modifica el valor a Wikidata
Durada30 d Modifica el valor a Wikidata
Xaban Modifica el valor a Wikidata
Xawwal Modifica el valor a Wikidata

El ramadà (de l'àrab: رمضان, ramaḍān) és el novè mes del calendari musulmà i té 30 dies. En català, es fa servir indiferentment la paraula ramadà per a designar aquest mes i, per metonímia, el dejuni especial (sawm) que té lloc durant aquest període, i que constitueix un dels cinc pilars de l'islam. El mot ramadà ja havia estat el nom del novè mes en la cultura àrab anterior a l'arribada de l'islam; la paraula deriva de l'arrel àrab r-m-ḍ, que fa referència a ‘xardor’, ‘calda’, ‘ardència’.[1]

Dins del mes del ramadà, se celebra la Nit del Destí (Làylat al-Qadr). Segons la tradició, va ser en el transcurs d'aquesta nit que l'Alcorà va ser revelat per l'arcàngel Gabriel al profeta Muhàmmad. Tot i que no hi ha acord en quina de les deu darreres nits del mes del ramadà va tenir lloc aquesta efemèride, la majoria de sunnites la celebren, per convenció, durant la nit del 26 al 27.

Dates assenyalades[modifica]

Referències[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. «رمض». ISBN 978-84-412-1546-7. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ramadà
Mesos del calendari musulmà
muhàrramsàfarrabí al-àwwalrabí al-àkhirjumada al-ulajumada al-àkhira ràjabxabanramadàxawwaldhu-l-qadadhu-l-hijja