Reial Institut Elcano

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióReial Institut Elcano
(es) Real Instituto Elcano Modifica el valor a Wikidata

Seu del Reial Institut Elcano, a Madrid.

EpònimJuan Sebastián Elcano Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtRIE
TipusThink tank
Camp de treballpolítica internacional Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficial(castellà)
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2001
Activitat
Membre deRed Iberoamericana de Investigación en Estudios de Asia Oriental (en) Tradueix
Trans European Policy Studies Association (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaEmilio Lamo de Espinosa Michels de Champourcin

Lloc webhttp://www.realinstitutoelcano.org
Facebook: RealInstitutoElcano Twitter (X): rielcano Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Reial Institut Elcano d'Estudis Internacionals i Estratègics és un centre de pensament creat el 2001 a Espanya, l'objectiu del qual, segons els seus estatuts, és «analitzar la política internacional des d'una perspectiva espanyola, europea i global, a més de servir com a fòrum de diàleg i discussió».[1] Amb seu a Madrid, es va constituir sota la presidència d'honor del Príncep d'Astúries el 27 de desembre d'aquell any, sent el seu primer President Eduardo Serra Rexach i director Emilio Lamo de Espinosa.

El Patronat és el màxim òrgan de govern[2] encarregat de vetllar pel compliment dels objectius de l'Institut i exerceix les seves funcions en plenari o mitjançant una Comissió Executiva delegada. Els restants òrgans de govern són el Consell Assessor Empresarial i el Consell Científic.

Presidit per Emilio Lamo de Espinosa i dirigit per Charles Powell des de 2012, el treball de l'Institut Elcano s'organitza en eixos geogràfics i temàtics. Els temàtics són: política exterior d'Espanya, energia i canvi climàtic, seguretat i defensa, economia europea i internacional, terrorisme internacional, imatge d'Espanya i opinió pública, llengua i cultura espanyoles, cooperació al desenvolupament, demografia i migracions internacionals. Els geogràfics se centren a Europa, les relacions transatlàntiques, Amèrica Llatina, Nord d'Àfrica i Orient Mitjà, Àsia-Pacífic i Àfrica Subsahariana.

L'Institut compta amb un equip d'investigadors i una xarxa àmplia de col·laboradors i experts associats.[3] La producció intel·lectual es plasma en publicacions tals com a Comentaris Elcano, ARIs, Documents de Treball, Informes i Estudis,[4] disponibles a la Web i el Blog Elcano. L'Institut participa en nombroses xarxes de think tanks i projectes internacionals; així mateix, realitza activitats públiques i privades, entre les quals es troben reunions dels seus grups de treball, seminaris i conferències.

Actualment, l'Institut desenvolupa una sèrie de projectes addicionals, entre els quals es troben l'Índex Elcano de Presència Global,[5] el Baròmetre del Real Instituto Elcano,[6] l'Observatori Imatge d'Espanya (OIE)[7] i la Xarxa Iberoamericana d'Estudis Internacionals (RIBEI).[8]

Referències[modifica]

  1. Presentació Reial Institut Elcano. Consultat el 14 d'octubre de 2014.
  2. Patronat Reial Institut Elcano. Consultat el 14 d'octubre de 2014.
  3. Investigadors Reial Institut Elcano. Consultat el 14 d'octubre de 2014.
  4. Publicacions Reial Institut Elcano. Consultat el 14 d'octubre de 2014.
  5. Índex Elcano de Presència Global
  6. Barómetro del Real Instituto Elcano
  7. «Observatori Imatge d'Espanya (OIE)». Arxivat de l'original el 2015-12-23. [Consulta: 20 gener 2016].
  8. «Xarxa Iberoamericana d'Estudis Internacionals (RIBEI)». Arxivat de l'original el 2016-01-19. [Consulta: 20 gener 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reial Institut Elcano