Reserva natural del nord-est de Svalbard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaReserva natural del nord-est de Svalbard
TipusReserva natural Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSvalbard (Noruega) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióReserva natural del nord-est de Svalbard
(en lila fort)
Map
 80° N, 24° E / 80°N,24°E / 80; 24
Dades i xifres
Superfície55.354 km²
5.535.371,88482 ha Modifica el valor a Wikidata
IUCN categoria Ia: Reserva Natural
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 1334 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació1r juny 1973 Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorDirektoratet for naturforvaltning

Lloc webdirnat.no Modifica el valor a Wikidata

La reserva natural del nord-est de Svalbard (en noruec: Nordaust-Svalbard naturreservat) es troba a la part nord-oriental de l'arxipèlag de Svalbard, Noruega. La reserva natural abasta les illes de Nordaustlandet, la Terra del Rei Carles, Kvitøya, Sjuøyane, Storøya, Lågøya, Wilhelmøya, Wahlbergøya i una petita secció de la part nord-est de Spitsbergen.

La reserva ocupa una superfície de 55,354 km², dels quals 18.663 km² són de terra i 36,691 km² són d'aigua, que la converteix en l'àrea protegida (incloent parcs nacionals) més gran de Noruega. Inclou la glacera més gran de Noruega, l'Austfonna, així com la Vestfonna i parts de la d'Olav V Land. La reserva va ser establerta l'1 de juliol de 1973, i fa frontera al sud amb la Reserva natural del sud-est de Svalbard.[1]

La reserva inclou les illes del Rei Carles, l'indret, juntament amb la Terra de Francesc Josep, on s'hi reprodueixen més ossos polars de l'Àrtic, i és prohibida, per tant, la seva visita per part de qualsevol visitant. Entre els centenars d'espècies d'animals que hi ha a la reserva, hi destaquen els ossos polars, les morses, la guineu àrtica i el ren de Svalbard.[2] Pel que fa a les aus, les més habituals són el somorgollaire de Brünnich, l'oca de collar, la gavineta cuaforcada i la gavina d'ivori. Una gran part de la reserva, incloent els penya-segats, ha estat identificada com una Àrea important per a la conservació de les aus per BirdLife International, ja que a la reserva hi ha una població reproductora d'entre 80 a 90 parells de gavines d'ivori.[3]

Referències[modifica]

  1. «Protected Areas in Svalbard» (en noruec). Direktoratet for naturforvaltning. Arxivat de l'original el 29 de febrer 2012. [Consulta: 28 març 2010].
  2. «Protected areas». Governador de Svalbard. Arxivat de l'original el 2011-07-23. [Consulta: 27 març 2010].
  3. «North-east Svalbard Nature Reserve». Important Bird Areas factsheet. BirdLife International, 2013. [Consulta: 25 agost 2013].