Resistència italiana

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bandera dels Arditi del Popolo. Aquest grup va formar part de la Resistència italiana. El seu símbol era la destral que talla els fasces (símbol, al seu torn, del feixisme).

La Resistència italiana o Resistència partisana (en italià, Resistenza italiana o partigiana) va ser un moviment armat d'oposició al feixisme i a les tropes d'ocupació nazis instal·lades a Itàlia durant la Segona Guerra Mundial. La Resistència va desenvolupar una guerra de guerrilles després del Armistici de Cassibile (8 de setembre de 1943, quan Itàlia va ser envaïda per l'Alemanya Nazi) i va finalitzar l'abril de 1945 amb la rendició de les tropes alemanyes. Es calcula que més de 300.000 persones van participar en la lluita armada de la Resistència (de les quals, unes 35.000 van ser dones). Els seus membres tenien una procedència social i ideològica molt diversa: la Resistència es va nodrir de les forces armades del Regne del Sud, de voluntaris, de membres dels partits polítics (democristians, comunistes, liberals, socialistes), membres del Partito d'Azione, del Partit Popular Italià, monàrquics, anarquistes ... Es van oposar política i militarment a l'ocupació nazi ia la República Social Italiana (RSI) fundada per Benito Mussolini.

Els partits més importants de la Resistència van constituir el Comitè d'Alliberament Nacional (MD). La lluita armada es va donar per acabada el 25 d'abril de 1945, quan el Comitè d'Alliberament Nacional de l'Alta Itàlia (CLNAI) va aconseguir el control de gairebé totes les ciutats del nord del país, últim territori encara en poder de les tropes nazis a seva retirada cap Alemanya. La rendició incondicional de l'exèrcit alemany va tenir lloc el 29 d'abril de 1945, encara que en alguna ciutat com Gènova ja havien deposat les seves armes davant els partisans dies abans. Això va marcar el final de la Resistència. El Comitè d'Alliberament Nacional es va fer càrrec dels primers governs de la postguerra: es van produir llavors grans divergències sobre la configuració del nou estat italià: d'una banda, els partits d'esquerres es negaven a tornar al vell estat liberal prefeixista i (amb el suport del Partito d'Azione) van defensar que la Resistència tingués un paper decisiu en la construcció de la nova democràcia i que aquesta trenqués amb la monarquia. Per contra, la resta de forces (sobretot els democristians, els liberals i els militars que no van reconèixer la RSI) advocaven pel manteniment del règim monàrquic. L'Assemblea Constituent triada en 1946 va estar composta en la seva major part per membres del CLN, que van ser els que van redactar la Constitució de la República Italiana, inspirada en els principis de democràcia i antifeixisme característics de la Resistència.

« Si voleu anar en peregrinació al lloc on va néixer la vostra Constitució, aneu a les muntanyes on van caure els partisans, a les presons on van ser presos, als camps on els van penjar. Allà on ha mort un italià per recuperar la llibertat i la dignitat, aneu, oh joves, amb el pensament, perquè allà va néixer la nostra Constitució. »
Piero CALAMANDREI[1]

Ús ampli del terme «Resistència». Precedents[modifica | modifica el codi]

Control de documents per part d'un soldat alemany a Itàlia (1944).

Alguns autors no només empren el nom de Resistència per caracteritzar al període que va des de la invasió nazi d'Itàlia fins a la rendició final de l'exèrcit alemany, sinó que caracteritzen amb ell a tota forma d'oposició a la dictadura de Benito Mussolini. Hi va haver moviments antifeixistes, fins i tot armats, des dels anys vint, encoratjats en particular per les forces d'esquerres (socialistes, comunistes, anarquistes, sindicalistes).

El segrest i assassinat el 1924 del socialista Giacomo Matteotti, polèmic diputat que s'havia enfrontat durament el Partit Nacional Feixista, van ser atribuïts (sense que mai s'hagi arribat a demostrar) a l'ordre de Mussolini. Itàlia s'encaminava cap a la dictadura feixista, encapçalada pel propi Mussolini: el control polític i policial era cada vegada major, així com l'assetjament als opositors, que sovint eren empresonats i confinats en llocs remots. En aquests moments l'oposició va començar a organitzar-se en la clandestinitat, tant a Itàlia com a l'estranger, creant una rudimentària xarxa d'enllaços i tirant les bases d'una estructura operativa que potencialment podia armar i practicar la lluita violenta.

Les activitats clandestines, però, no van produir resultats rellevants: l'oposició estava molt fragmentada en grupuscles descoordinats, incapaços d'atacar i ni tan sols amenaçar al règim (excepte alguns atemptats dels anarquistes). L'activitat d'aquests grups opositors es limitava a la propaganda ideològica: es van produir molts escrits antifeixistes, però rarament arribaven a les masses. L'estructura clandestina més sòlida era la dels comunistes.

La Guerra partisana a Itàlia[modifica | modifica el codi]

Només la guerra, i sobretot el col·lapse de l'Estat després de l'estiu de 1943, va propiciar que aquests grups clandestins entressin en contacte per col·laborar entre ells i amb les tropes britànic-nord-americanes. Aquestes últimes van ser conscients del valor de les guerrilles i les van proveir d'armament i fins i tot les van socórrer en aspectes logístics.

El Comitè d'Alliberament Nacional (CLN)[modifica | modifica el codi]

El moviment partisà es va organitzar primer en bandes autònomes però després es va crear un Comitè d'Alliberament Nacional (MD) per a la seva direcció i coordinació. Aquest Comitè, al seu torn, es va dividir al CLNAI (Comitè d'Alliberament Nacional Alta Itàlia) amb seu al Milà ocupat i el CLNC (Comitè d'Alliberament Nacional Central). El CLNAI va estar presidit entre 1943 i 1945 per Alfredo Pizzoni i va coordinar la lluita armada en la Itàlia ocupada: aquesta lluita es va dur a terme amb brigades i divisions de partisans, entre les quals hi havia les Brigades Garibaldi ( constituïdes a iniciativa del Partit Comunista), les Brigades Matteotti (vinculades al Partit Socialista), les Brigades Giustizia i Libertà (del Partito d'Azione), les Brigades Autònomes (compostes principalment per ex-militars i sense clara afiliació política, encara que sovint simpatitzaven amb la monarquia i amb idees imperialistes-com els anomenats badogliani -, en altres ocasions es van mostrar expressament apartidistes-va ser el cas del XI Zona Patrioti del comandant Manrico Ducceschi, «Pippo» -).

En el període que hi ha entre la trucada Proclama de Badoglio (8 de setembre de 1943, en què el president del consell de ministres anunciava un armistici signat amb les tropes aliades) fins a la capitulació de les tropes alemanyes a Itàlia (abril de 1945) el país va viure una veritable guerra civil. La Resistència justificava les seves accions com a pròpies d'una guerra patriòtica d'alliberament del poder estranger, però de fet implicaven desencadenar una guerra civil contra els feixistes italians i els que recolzaven la República Social de Mussolini.

Escut de la República Social Italiana, estat titella de l'Alemanya Nazi presidit per Benito Mussolini, contra el qual van combatre els partisans.

Els partisans van ser especialment abundants a les zones muntanyoses del centre i el nord del país. El febrer de 1944 es va proclamar un bàndol en el qual s'establia la pena de mort per als que s'oposessin a la lleva i per als desertor s. L'abril de 1944 aquest any altre decret estenia la pena de mort a tot aquell que donés suport o refugi a les brigades partisanes. Malgrat tot, molts joves preferien unir-se a la guerrilla abans que acceptar el reclutament forçós de la RSI.

En la lluita partisana d'Itàlia van participar també alguns grups de desertors alemanys, el nombre és difícil d'establir, ja que, per evitar represàlies als seus familiars a Alemanya, van utilitzar noms falsos (per interessos d'imatge dels nazis, sovint aquests soldats estaven considerats oficialment com dispersos o desapareguts i no com desertors). El cas més famós d'adhesió a la lluita partisana va ser la del capità Rudolf Jacobs. A la Itàlia centre-meridional, on havia zones alliberades que havien quedat sota el govern del rei Víctor Manuel III (encara que, de fet, eren els aliats que les administraven) es van reunir els principals dirigents polítics que des d'allí coordinaven les accions militars partisanas, de vegades cooperant amb l'exèrcit aliat (per exemple, en l'acció d'empenta de les tropes alemanyes cap a la línia Gustav).

El nord d'Itàlia, encara sota poder nazi i feixista, amb violentes tensions socials i vagues obreres (que, ja a la primavera de 1944 havien paralitzat les majors ciutats industrials, com Milà, Torí, Gènova), es va preparar per passar l'hivern més difícil de la guerra, el de 1945. Els partisans van combatre a les muntanyes de la Valsesia, als turons de les Langhe i en els Apenins ligures.

Grups d'acció Patriòtica (GAP), Esquadres d'Acció Patriòtica (SAP) i Cos Italià d'Alliberament (CIL)[modifica | modifica el codi]

A les ciutats van començar a constituir nuclis partisans clandestins denominats Gruppi vaig azione patriottica ( Grups d'acció patriòtica, GAP ), cada un d'ells format per poques persones que es dedicaven a accions de sabotatge, guerrilleres i de propaganda política. Al costat d'ells, van sorgir en el si de les fàbriques les Squadre vaig azione patriottica ( Esquadres d'acció patriòtica, SAP ).

Es va intentar fer una militarització «oficial» dels partisans reconeguda tant pels comandaments militars aliats com pel govern de Víctor Manuel III: va ser l'anomenat Corporació volontari della libertà o Corpo italià vaig Liberazione (CIL), fundat a Milà el 9 de juny de 1944. Al capdavant dels prop de 200.000 combatents d'aquest veritable exèrcit de partisans estava el general Raffaele Cadorna Jr, amb vicecomandantes del Partit Comunista (Luigi Longo) i del Partito d'Azione (Ferruccio Parri).

De la insurrecció general (1945) a l'alliberament.[modifica | modifica el codi]

El 19 d'abril de 1945, mentre els aliats avançaven pel vall del Po, els partisans sota les ordres del CLN van iniciar al insurrecció general: van baixar de les muntanyes i van confluir cap als centres urbans del nord d'Itàlia, ocupant fàbriques, prefectures i casernes. Les formacions feixistes van fugir i les tropes alemanyes es van batre en retirada.

Moltes grans ciutats (entre elles, Torí, Gènova i Bolonya) van ser alliberades abans de l'arribada de les tropes aliades. En molts casos, hi va haver combats carrer per carrer: les restes de l'exèrcit alemany i alguns feixistes partidaris de la RSI disparaven refugiats en edificis, terrats o campanars contra civils i partisanos. En algun cas, hi va haver veritables batalles per dominar la ciutat (va ser el cas de Florència al setembre de 1944), però generalment els partisans van poder reduir amb facilitat a aquests combatents dispersos (així va succeir en Parma i en Piacenza).

Cronologia de l'alliberament[modifica | modifica el codi]

 • 27 abril 1945 : el Duce (disfressat amb uniforme de soldat alemany) va ser capturat a Dongo, prop de la frontera amb Suïssa, quan intentava fugir d'Itàlia al costat del seu amant Clara Petacci. Va ser reconegut pels partisans, fet presoner i ajusticiat l'endemà (28 d'abril) en Giulino di Mezzegra, al costat del llac de Como; el seu cadàver va ser exposat, penjat cap per avall, al costat del de Petacci i als de diversos jerarques feixistes al Piazzale Loreto de Milà. En aquell mateix lloc, vuit mesos abans, els nazifeixistes havia penjat els cossos de quinze partisanos morts.
 • 29 abr : amb la rendició incondicional de l'exèrcit alemany, la Resistència arriba formalment a la seva fi i els partisans assumeixen plenament el poder civil i militar.
 • 30 abril : el Comitè d'Alliberament Nacional Alta Itàlia va declarar:
« l'afusellament de Mussolini i els seus còmplices és la conclusió necessària d'una fase històrica que deixa el nostre país encara cobert de ruïnes materials i morals. »
 • 2 maig : el general britànic Alexander ordenar la desmobilització efectiva de les forces partisanes, amb el lliurament d'armes. L'ordre va ser, en general, complerta. Part de les forces partisanes van quedar com a policia auxiliar del ejérctio aliat a les zones alliberades.

La Resistència en xifres[modifica | modifica el codi]

El nombre exacte de partisans que van participar en la lluita armada és difícil de determinar. En general, s'estima que a principis de la tardor de 1943 eren uns pocs milers i que al final de la guerra la xifra s'elevava a 300.000 persones. Alguns estudiosos rebaixen dràsticament aquesta última xifra: no tots serien veritables combatents sinó simpatitzants que havien donat suport i refugi als guerrillers.

Baixes mortals dels partisans[modifica | modifica el codi]

Làpida a la ignomínia

Piero CALAMANDREI, a l'ajuntament de Cuneo, 1952
El mateix text es pot llegir des del 12 d'agost de 1993 a una làpida de la plaça de Santa Anna di Stazzema, en homenatge a les víctimes de la matança que hi va haver en el lloc el 12 d'agost de 1944.


El tindràs 
camarada[2] Kesselring
el monument que vols de nosaltres, els italians,
però amb què pedra es construirà
ens toca decidir a nosaltres.
No amb les pedres cremades
dels pobles torturats per la teva extermini
no amb la terra dels cementiris
on els nostres companys joves
reposen serens,
no amb la neu inviolada de les muntanyes
que durant dos hiverns et van reptar
no amb la primavera d'aquestes valls
que et van veure fugir.
Només amb el silenci dels torturats,
més dur que qualsevol roda de molí
només amb la roca d'aquest pacte
jurat entre homes lliures
que voluntàriament es van unir
per dignitat i no per odi
decidits a rescatar
la vergonya i el terror del món.
Si volguessis tornar a aquests carrers
en els nostres llocs ens retrobaràs
morts i vius amb el mateix afany
poble tancat entorn del monument
que es diu
ara i sempre
RESISTÈNCIA

Es calcula que van ser uns 44.700 membres de la Resistència (entre partisans i membres de l'exèrcit regular del Regne del Sud) els que van morir en combat o immediatament a la seva captura pels feixistes o els nazis (d'ells, 10.260 corresponen a la Divisió Acqui). Altres 21.200 combatents van quedar mutilats. Unes 4.653 dones van ser arrestades i torturades: a 2.750 les hi va deportar a Alemanya, 2.812 van morir afusellades o penjades; 1.070 van caure en combat, 15 van ser condecorades amb la medalla d'or al valor militar.

Processos judicials i protecció als nazis i feixistes en la postguerra[modifica | modifica el codi]

Els judicis per les matances a partisans i civils comesos pels feixistes de la República Social Italiana i pels alemanys (tant de la Wehrmacht com de les SS) mai es van resoldre, en part a causa de tres amnisties successives:

 • La Amnistia Togliatti (22 de juny de 1946).[3] Abastava els delictes comuns i polítics, inclosos els de col·laboracionisme amb el enemic i la cooperació en homicidis, delictes que llavors es penaven amb un màxim de cinc anys de presó. Afectava als delictes comesos al sud després el 8 de setembre de 1943 i l'inici de l'ocupació militar aliada al centre i el nord.
 • Amnistia del govern Pella (18 de setembre de 1953). Aprovada pel govern presidit per Giuseppe Pella a proposta del ministre de Gràcia i Justícia Antonio Azara. Es concedia l'indult i l'amnistia per a tots els delictes polítics comesos abans del 18 de juny de 1948.[4]
 • Amnistia del 4 juny 1966 .[5]

L'Alemanya Occidental era, des de 1952, aliada d'Itàlia en l'OTAN, de manera que no resultava políticament oportú remoure episodis incòmodes que hauria suposat processar a ciutadans d'estats estrangers. D'altra banda, alguns italians que van col·laborar amb la República Social Italiana s'havien integrat després de la guerra en l'exèrcit italià o en l'administració pública. Per aquestes raons, tots els expedients secrets sobre els crims nazifeixistes a Itàlia van ser «arxivats provisionalment» pel procurador general militar amb el que es va aconseguir la impunitat dels responsables que encara vivien. Només el 1994, durant la investigació de Erich Priebke per al cas de la massacre de les Fosses Ardeatinas es van descobrir els expedients arxivats en el que els mitjans de comunicació van cridar l'Armari de la Vergonya. Es va reobrir judicialment algun dels casos (com el de Theodor Saevecke per la matança del Piazzale Loreto de Milà, on van ser afusellats 15 partisans i antifeixistes). La major part de les investigacions i de les denúncies contingudes en els expedients no van poder acabar en judici bé perquè els seus responsables ja havien mort o per la prescripció dels delictes.

La transició entre el final de la guerra i l'elecció del nou parlament[modifica | modifica el codi]

Segons avançava l'alliberament d'Itàlia del poder alemany, el territori va quedar sota el govern del Comitè d'Alliberament Nacional. Els presidents d'aquest període de transició van ser Ivanoe Bonomi (del 18 de juny de 1944 fins al 26 d'abril de 1945) i Ferruccio Parri (del 21 de juny de 1945 fins al 4 desembre 1945 ). Aquests governs van tenir el control de l'aparell civil i militar de l'estat.

Execucions després de la guerra i tensions internes en la Resistència[modifica | modifica el codi]

« S'havia acumulat molta ràbia en els ànims. Era impossible que no explotés després del 25 d'abril. La Violència genera violència. Els delictes que han colpejat als feixistes després de l'Alliberament, també en els casos en què van ser actes de justícia sumària, no són justificables, però són-en qualsevol cas-explicables per tot el que va succeir abans i pel clima incendiari de l'època. Els feixistes no tenen dret per considerar víctimes.[6] »
Ermanno Gorrieri.

No es tenen xifres exactes de les víctimes feixistes que van ser executades per la resistència. Es van crear òrgans d'investigació i tribunals específics per jutjar als feixistes responsables d'abusos durant els anys de la guerra. Aquests tribunals excepcionals estaven sota la presidència d'un jutge al qual es denominava president del tribunal d'apel·lació (Oscar Luigi Scalfaro va ser un d'ells). Aquests tribunals van actuar amb rapidesa i severitat i van dictar nombroses condemnes a mort (que es van executar) i perllongades penes de reclusió.

Una dificultat important amb la qual es van enfrontar els primers governs de postguerra va ser la negativa d'alguns partisans comunista si socialista sa desmobilitzar i deixar les armes en algunes zones del Nord d'Itàlia. Aquests guerrillers exercien el poder local en moltes zones rurals de forma autònoma, sense dependre del govern central i sovint en oberta oposició a les directives emanades del Comitè d'Alliberament Nacional. De vegades van usar el seu poder per cometre execucions i matances contra altres membres de la resistència que eren de filiació de dreta (aquesta situació va perdurar fins a l'alliberament definitiu de tot el país i el final de la guerra el 1945 ). Nombrosos partisans van ser processats per aquestes raons, el que va donar lloc a una polèmica doncs certs grups de esquerra consideraven que aquest tracte contrastava amb la impunitat concedida a diversos funcionaris ex feixistas que havien comès delictes similars o més greus.

Les venjances van afectar principalment als que es considerava responsables de les massacres del període en què les esquadres feixistes actuaven amb impunitat, als feixistes que havien recolzat l'entrada d'Itàlia en la guerra, als que havien participat en les deportacions d'italians a Alemanya ( prop de 650.000 militars i 40.000 civils, entre ells 7.000 jueus) i als torturadors de la República Social Italiana, encara que també hi va haver simples venjances arbitràries.

Les raons d'aquests comportaments són múltiples. En alguns casos els partisans van témer que el nou Estat italià no realitzés un càstig eficaç o que mostrés indulgència amb els jerarques feixistes i per això van aplicar la seva justícia immediata en les ocasions que fos possible. Sol indicar que a Itàlia es va fer una desfascistación molt tova en l'administració pública: la necessitat política d'una pacificació nacional i la urgència de comptar amb buròcrates tècnics (que majorment havien servit al feixisme) va fer que el ministre comunista Palmiro Togliatti s'apressés a proclamar una amnistia gairebé general el 1946.

Casos famosos van ser els del feixista i torturador Gaetano Collotti (cap de la temuda «banda Collotti» activa al nord-oest del país), premiat després de la guerra amb una distinció militar o del militar i aristòcrata juny Valerio Borghese, comandant d'un cos militar independent (encara que nominalment adscrit a la Marina de la República Social Italiana) que va cometre nombrosos crims contra els partisans i que va ser condemnat a dotze anys per col·laboracionisme, dels quals nou van ser condonats per pressió dels serveis secrets de EE. Units., A qui havia lliurat informació: el resultat va ser que se li va excarcerar poc després del judici i es va dedicar a la política com a president honorari del MSI.

D'altra banda, cal tenir present que en els grups partisans no sempre estava clar el límit entre l'activitat armada de caràcter polític i la criminalitat comuna: les brigades partisanes van haver, a vegades, recórrer al robatori per finançar o comprar armes, no sempre les persones que s'unien a la Resistència ho feien per motivacions polítiques sinó de conveniència individual (sobretot des de finals de 1944). Algunes execucions realitzades per partisanos es van deure a simples venjances personals.

Diferents tendències ideològiques de la Resistència[modifica | modifica el codi]

Ja en la fase final de la guerra es van evidenciar dins de la Resistència fissures per la diferent concepció que cada corrent ideològic tenia sobre com havia de configurar política i econòmicament el nou estat italià que sorgiria després de la derrota nazi. Els acords de la Conferència de Ialta no van satisfer a la part de la Resistència formada per comunistes, que s'inclinaven cap al model soviètic. En Grècia ia Itàlia es va instaurar un estat democràtic i liberal, d'economia capitalista, mentre que en l'antic Regne de Iugoslàvia mariscal Josip Broz Tito va instaurar un règim de tipus comunista, malgrat que part del país va ser assignat a Yalta al bloc occidental.

A la Resistència italiana havia, de manera més o menys explícita, dos corrents de pensament: la que veia la Resistència com el braç armat d'un «nou Risorgimento» que retornés a Itàlia el règim parlamentari i liberal anterior al feixisme i un segon corrent filosoviética que desitjava per Itàlia un règim de tipus socialista o comunista. Paradoxalment, aquestes aspiracions no es corresponien amb les dels dirigents socialistes i comunistes: entre aquests darrers, Palmiro Togliatti havia imposat (no sense oposició de les bases) una línia moderada al Partit Comunista Italià i va declarar que, en aquells temps de guerra contra el feixisme, era secundària la qüestió sobre el futur republicà o monàrquic del país.

Tot i la claredat de Togliatti, entre molts militants comunistes es mantenia la idea que el aceptamiento togliattiano de la democràcia i el capitalisme era part d'una tàctica per, arribat el moment, provocar una insurrecció comunista. Aquesta part revolucionària de la Resistència no acceptava que el seu paper armat acabés amb la victòria d'abril: exigien que la guerra havia de continuar, ara com lluita revolucionària contra tots els dretans (ja sigui ex feixistes o no). Aquests grups van cometre nombrosos crims i es va produir una situació propera a la guerra civil de baixa intensitat que es va mantenir fins a les eleccions del 18 d'abril de 1948, quan el Partit Socialista Italià (esquerra moderada) i la Democràcia Cristiana (dretà) van aconseguir el poder i van acordar l'alternança en aquest. Molts d'aquests guerrillers comunistes es van refugiar llavors en països del bloc soviètic, sobretot en Txecoslovàquia i Iugoslàvia.

Assassinats i enfrontaments interns de la Resistència[modifica | modifica el codi]

Alguns dels episodis més sagnants en el si de la Resistència són els següents:

 • Matança de la Missió Strassera (Portula, 26 de novembre de 1944). Es va acusar al 6º destacament «Pisacane» (comandat per Francesco Moranino) de la Brigata Comunista Garibaldi-Biella de matar a l'agent del govern italià Emanuele Strassera i als partisans que l'acompanyaven (i, posteriorment, a les dones de dos d'ells). Strassera estava també al servei del servei secret nord-americà Office of Strategic Services (OSS) i la seva missió era coordinar la lluita partisana al Nord.
 • Matança de Porzûs (Porzûs, Udine, 7 de febrer de 1945). Catorze membres de la Brigata Osoppo (formació de orientamiento catòlic i laic-socialista) van ser afusellats per partisans comunistes de la Brigada Garibaldi.
 • Assassinat de Mario Simonazzi, conegut com «Comandant Azor»,[7][8] catòlic militant en les SAP (Esquadres d'Acció Patriòtica), assassinat probablement el primer dia de l'alliberament el 25 d'abril de 1945 (el seu cos es va trobar mesos després). El periodista Giorgio Morelli va acusar de la seva mort als comunistes locals però Morelli va ser assassinat poc després de llançar aquesta acusació.
 • Assassinat de Carlo Testa (Bomporto, Mòdena, 10 de maig de 1945). Testa pertanyia a la Democràcia Cristiana i era membre del Comitè d'Alliberament Nacional.
 • Afusellament de Dante Castellucci «Facio» (Zeri, Massa-Carrara, 22 de juliol de 1944). Socialista, se li va executar acusat de robatori a un destacament de la Resistència però, pel que sembla, la seva mort va ser per una simple venjança política.

Execucions sumàries després del final de la guerra[modifica | modifica el codi]

 • Matança de Oderzo (entre el 30 d'abril i el 16 de maig de 1945). Cent tretze persones van ser executades per haver militat o simpatitzat amb la República Social Italiana o el Partit Nacional Feixista.
 • Matança de la Paperera Burgo en Mignagola (Carbonera, província de Treviso, abril i maig de 1945). Es va executar a centenars de persones acusades de ser criminals feixistes o simpatitzants del feixisme.
 • Matança de Codevigo (Codevigo i localitats properes, província de Pàdua, entre el 30 d'abril i el 15 de maig de 1945). Es va executar sense judici a un nombre indeterminat de víctimes (entre 96 i 365) per les seves simpaties amb la República Social Italiana. Van ser executats per partisanos de grup «Cremona», unitat del Corpo Italià de Liberazione (CIL) que cooperava amb la VIII Armada Britànica. Algunes fonts sostenen que en la matança van participar també partisans locals i de la XVIII Brigada Garibaldi «Mario Gordini», dirigida per Arrigo Boldrini.[9] Aquestes tropes havien assumit el poder a la zona en nom del Comitè d'Alliberament Nacional a partir del 29 d'abril de 1945.
 • Matança de l'Hospital Psiquiàtric de Vercelli (12 i 13 de maig de 1945). Una brigada partisana garibaldina va executar entre 75 i 89 persones (el nombre varia segons les fonts) per haver recolzat o simpatitzat amb la República Social Italiana.
 • Matança de Argelato (província de Bolonya, 8-11 de maig de 1945). Es va matar a disset persones afins o simpatitzants al feixisme, escanyant amb cable telefònic.
 • Matança de Schio (província de Vicenza, 6 i 7 de juliol de 1945). Cinquanta-quatre persones van morir metrallades per ex partisanos de la Divisió Ateu Garemi i per agents de la policia auxiliar (instituïda a finals de la guerra i composta per ex partisanos).

Poblacions, províncies i institucions condecorades al valor militar[modifica | modifica el codi]

Al final de la guerra, la República va voler premiar amb la medalla al mèrit militar no només als combatents individuals que s'haguessin distingit per la seva heroisme, sinó també a institucions territorials, ciutats, municipis, regions i universitats que s'havien oposat al feixisme o que havien patit especialment les seves conseqüències.

Literatura sobre la Resistència[modifica | modifica el codi]

S'han escrit molts assajos i novel·les que tracten sobre aquest període de la història d'Itàlia. Alguns textos fonamentals són els següents:

 • Giorgio Bassani: El jardí dels Finzi Contini
 • Ubaldo Bertoli: La quarantasettesima
 • Luisito Bianchi: La messa dell'uomo disarmato
 • Giorgio Bocca: Una Repubblica partigiana i Storia dell'Italia partigiana
 • Mario Bonfantini: Un salt nel buio
 • Italo Calvino: El sender dels nius d'aranya i Últim ve el corb
 • Carlo Cassola: La Ragazza di Bube
 • Pietro Chiodi: Banditi
 • Leonida Costa: li 127 Giornate vaig Riolo Terme
 • Alberto Cotti: Il Partigiano D'Artagnan
 • Beppe Fenoglio: Il partigiano Johnny, Una questione privata i I ventitré giorni della città di Alba
 • Franco Fortini: Sere in Valdossola
 • Mario Giovana: Storia vaig donar una formazione partigiana
 • Natalia Ginzburg: Lèxic familiar
 • Vincenzo Gueglio i Enrico Rovegno: Tempo di esistere - storie vaig donar una resistenza, Gammarò Editori 2006, ISBN 88-95010-00-0
 • Pietro Malvezzi i Giovanni Pirelli (editors): Lettere di condannati a morte della resistenza italiana 8 Settembre 1943-1925 Aprile 1945
 • Luigi Meneghello: I piccoli Maestri
 • Gianpaolo Pansa: Il sangue dei Vinti i La gran Bugia
 • Cesare Pavese: La casa al turó
 • Giovanni Pesce: Senza treva
 • Minut Revelli: La guerra dei poveri
 • Minut Revelli: Mai tardi
 • Minut Revelli: Li due guerre
 • Daniela Anna Simonazzi: Azor. La Resistenza incompiuta vaig donar un comandant partigiano
 • Mario Spinella: Memòria della Resistenza
 • Mario Rigoni Stern: Il sergente nella neve
 • Gino Vermicelli: Viva Babeuf ! i Babeuf, Togliatti i gli altri
 • Renata Viganò: L'Agnese va a moriré
 • Elio Vittorini: Uomini i no

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Notes[modifica | modifica el codi]

 1. CALAMANDREI, Piero: Discurs als joves sobre la Constitució nascuda de la Resistència. Milà, 26 de gener de 1955.
 2. En italià es distingeix entre camerata («camarada», tractament propi dels feixistes i els grups de dreta) i Compagno («company», propi dels d'esquerra).
 3. La Amnistia Togliatti va ser promulgada amb el Decret del President de la República del 22 de juny de 1946, núm. 4. El seu text està disponible a la pàgina de la Cort Suprema di Cassazione [1]
 4. DPR 19 desembre 1953, núm. 922. Text disponible a la pàgina de la Cort Suprema di Cassazione http://www.italgiure.giustizia.it/nir/1953/lexs_33552.html
 5. D.P.R. 4 juny 1966, núm. 332. Text disponible a la pàgina de la Cort Suprema di Cassazione http://www.italgiure.giustizia.it/nir/1966/lexs_39092.html
 6. GORRIERI, Ermanno; BONDI, Giulia: Ritorno a Montefiorino. Dalla Resistenza sull'Appennino alla violenza del dopoguerra. Bolonya: Il Mulino, 2005, p. 183.
 7. STORCHI, Massimo: Sangue al bosco del Lupo. Partigiani nit uccidono partigiani. La storia di Azor (ISBN 978-88-7424-059-3)
 8. SIMONAZZI, Daniela Anna: Azor. La Resistenza incompiuta vaig donar un comandant partigiano [2]
 9. STELLA, Gianfranco: Ravennati controls. La strage vaig Codevigo. Rimini: 1991

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Resistència italiana Modifica l'enllaç a Wikidata