Resolució 1666 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1666 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Desplegament de la UNOMIG
Identificador de llei o regulacióS/RES/1666 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5405)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació31 març 2006 Modifica el valor a Wikidata
1665 Modifica el valor a Wikidata
1667 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Abkhàzia

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1666 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 31 de març de 2006. Després de reafirmar totes les resolucions sobre Abkhàzia i Geòrgia, particularment la Resolució 1615 (2005), el Consell va ampliar el mandat de la Missió d'Observació de les Nacions Unides a Geòrgia (UNOMIG) fins al 15 d'octubre de 2006.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell de Seguretat va donar suport als esforços del Secretari General Kofi Annan, el seu representant especial, Rússia i el Grup d'Amics del Secretari General i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). Va subratllar la importància de la cooperació entre la UNOMIG i la força de manteniment de la pau a Geòrgia de la Comunitat d'Estats Independents (CIS).

Actes[modifica]

La resolució va reafirmar el compromís del Consell amb la sobirania i la integritat territorial de Geòrgia dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes.[2] A més, va reafirmar la necessitat d'una solució integral basada en els principis continguts en el "Llibre sobre Principis Bàsics per a la Distribució de competències entre Tbilissi i Sukhumi", que demana a Geòrgia i Abkhàzia que utilitzin tots mecanismes continguts en anteriors resolucions del Consell de Seguretat per arribar a una solució pacífica. El Consell va donar suport als esforços d'ambdues parts per participar en la cooperació econòmica.

El Consell, que es dirigeix a ambdues parts, va instar a acords relatius a la no violència i al retorn de refugiats i desplaçats interns a la regió de Gali i va demanar als dos que continuessin en la seva disposició per a una reunió d'alt nivell.[3] Els membres del Consell van demanar a Geòrgia que s'ocupés de les qüestions de seguretat de la part abkhaz, mentre que es va instar a l'exèrcit d'Abkhàzia a abordar la seguretat i les preocupacions dels drets humans dels refugiats i desplaçats interns a la regió de Gali.

El text de la resolució va demanar a ambdues parts que garantissin la seguretat i llibertat de moviment de la UNOMIG, la força de la CEI i altres. Els esforços per implementar la política de tolerància zero en l'explotació sexual van ser ben rebuts i el mandat de la UNOMIG es va estendre fins al 15 d'octubre de 2006.[4] Es va demanar al Secretari General que informés periòdicament sobre la situació.

Referències[modifica]

  1. «Security Council extends mandate of Georgia mission until 15 October». United Nations, 31-03-2006.
  2. Center on International Cooperation. Annual review of global peace operations. Lynne Rienner Publishers, 2007, p. 98. ISBN 978-1-58826-509-8. 
  3. «UN Security Council adopts resolution on Abkhazia». Caucaz, 01-04-2006.
  4. United Nations. Report of the Security Council. United Nations Publications, 2007, p. 170. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1666 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.