Resolució 1659 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1659 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Conreu de roselles d'opi a Afganistan (1994-2007)
Identificador de llei o regulacióS/RES/1659 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5374)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació15 febrer 2006 Modifica el valor a Wikidata
1658 Modifica el valor a Wikidata
1660 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a l'Afganistan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1659 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 15 de febrer de 2006. Després de recordar les resolucions anteriors sobre la situació a l'Afganistan, en particular les resolucions 1378 (2001), 1383 (2001) i 1589 (2005), el Consell va aprovar el "Compacte Afganistan" entre el govern de l'Afganistan i la comunitat internacional pel que fa al futur país.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

En el preàmbul de la Resolució 1659, el Consell va expressar el seu suport al govern i al poble afganesos en els seus esforços per reconstruir el país i van destacar el seu dret a determinar el seu propi futur. Estava decidit a ajudar a l'Afganistan després de la finalització del Procés de Bonn.

Mentrestant, la resolució va reconèixer la naturalesa interconnectada dels problemes a l'Afganistan i va destacar del reforçament mutu dels problemes de progrés relacionats amb la seguretat, la governança i el desenvolupament. També era important combatre les amenaces de narcòtics i terroristes plantejades pels talibans, Al Qaeda i altres grups, així com millorar la cooperació regional.

Actes[modifica]

El Consell de Seguretat va aprovar el "Compacte per l'Afganistan", que proporcionava un marc de cooperació entre el govern afganès i la comunitat internacional, i va demanar la seva plena implementació. Va afirmar el paper de les Nacions Unides a l'Afganistan i els seus esforços per implementar el Pacte. A més, els membres del Consell es congratularen per l'Estratègia de Desenvolupament Nacional de l'Afganistan i les promeses financeres realitzades pels participants en la Conferència de Londres 2006 que van crear el Compacte.

La resta de la resolució va reconèixer el risc del cultiu, la producció i el tràfic d'opi, va reconèixer el paper de l'OTAN, l'Operació Llibertat Duradora i la Força Internacional d'Assistència i de Seguretat (ISAF) al país i va declarar la voluntat del Consell de Seguretat de donar suport a la implementació del "Compacte de l'Afganistan".[2][3]

Referències[modifica]

  1. «Security Council unanimously endorses five-year 'Afghanistan Compact' aimed at bolstering security, development, counter-narcotics efforts». United Nations, 15-02-2006.
  2. Swedish Network of Peace, Conflict, and Development Research. The democratization project: opportunities and challenges. Anthem Press, 2009, p. 28. ISBN 978-1-84331-314-4. 
  3. «UN council endorses development compact for Afghanistan». PakTribune, 17-02-2006.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1659 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.