Resolució 954 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 954 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Blindats nepalesos d'UNOSOM
Identificador de llei o regulacióS/RES/954 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3447)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació4 novembre 1994 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Somàlia

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 954 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 4 de novembre de 1994. Després de recordar la Resolució 733 (1992) i totes les resolucions pertinents sobre la situació a Somàlia i una recent missió del Consell de Seguretat al país, el Consell va assenyalar la manca de progrés en la procés de pau i va decidir, en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, ampliar el mandat de l'Operació de les Nacions Unides a Somàlia per a un temps final, fins al 31 de març de 1995.[1]

El Consell de Seguretat va agrair els esforços de la missió per transmetre les opinions del Consell a les parts somalis i va encomiar el treball de milers de persones que participen en la UNITAF, la UNOSOM II i els esforços humanitaris. Es va observar que s'havien salvat centenars de vides de fam. Al mateix temps, el Consell va reconèixer que la manca de cooperació entre partits i faccions de Somàlia va minar els objectius de les Nacions Unides a Somàlia i, per tant, la continuació de la UNOSOM II a partir de finals de març de 1995 no estava justificada.[2] Hi havia garanties dels partits somalis que cooperarien i no interferirien amb la retirada de la UNOSOM II. Les Nacions Unides continuarien la mediació a Somàlia, en cooperació amb l'Organització de la Unitat Africana, la Lliga Àrab i l'Organització de la Conferència Islàmica, i també mantindria la prestació d'ajuda humanitària.

Al ampliar el mandat de la UNOSOM II per a un temps final, el seu principal objectiu era facilitar la reconciliació política. Es va instar a totes les faccions somalis a negociar i establir un govern de transició d'unitat nacional. Les parts també havien de garantir la seguretat de la UNOSOM II i el personal humanitari, autoritzant a la UNOSOM II a prendre mesures per protegir la seva retirada. Es demana a tots els membres que segueixin donant suport al procés de pau de Somàlia i que respectin estrictament l'embargament d'armes del país imposat a la Resolució 733. Finalment es va demanar al Secretari General Boutros Boutros-Ghali que informés al Consell sobre els esdeveniments en tots els àmbits de Somàlia abans del 31 de març de 1995 i recomanar suggeriments sobre el paper que les Nacions Unides podrien exercir a Somàlia després d'aquesta data.

Les últimes tropes de l'ONUSOM es van retirar de Somàlia el 3 de març de 1995.[3] Va ser la primera vegada que les Nacions Unides van abandonar el país sense completar els seus objectius.[4]

Referències[modifica]

  1. Mayall, James. The New interventionism, 1991–1994: United Nations experience in Cambodia, former Yugoslavia, and Somalia. Cambridge University Press, 1996, p. 194. ISBN 978-0-521-55856-3. 
  2. Schweigman, David. The authority of the Security Council under Chapter VII of the UN Charter: legal limits and the role of the International Court of Justice. Martinus Nijhoff Publishers, 2001, p. 123. ISBN 978-90-411-1641-3. 
  3. Sitkowski, Andrzej. UN peacekeeping: myth and reality. Greenwood Publishing Group, 2006, p. 107. ISBN 978-0-275-99214-9. 
  4. Bogdandy, Armin Von; Wolfrum, Rudiger; Philipp, Christiane E.. Max Planck Yearbook of United Nations Law, Volume 9. Martinus Nijhoff Publishers, 2005, p. 548. ISBN 978-90-04-14533-7. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 954 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.