Riure

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un nen rient.

El riure és la manifestació externa humana d'un estat d'ànim d'alegria.[1] Es compon bàsicament d'una expressió facial acompanyada d'un so tallat. Si no hi ha so, es parla de somriure. Els nadons aprenen a riure a partir dels 4 mesos d'edat. Com és un acte que allibera endorfina, es creu que és beneficiós per a la salut riure, tenir humor. Sigmund Freud pensava que alliberava energia psíquica i que per tant tenia una funció en l'homeostasi o equilibri mental de la persona. Segons un estudi de la universitat de Basilea riure amb freqüència ajuda a reduir els nivells d'estrès. Tot i això, la intensaidad amb la qual vam riure no sembla tenir cap efecte.[2]

Animals com la majoria d'espècies de primats, gossos i ratolins tenen sons similars al riure humà, provinents del sistema límbic del cervell. El riure sembla tenir una funció social de cohesió, ja que es riu més en companyia que estant sol (per això els riures dels programes televisius tenen com a missió provocar el riure dels espectadors per contagi). La branca d'estudi que s'ocupa del riure s'anomena gelotologia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riure
  1. «Riure». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Zander-Schellenberg, Thea; Collins, Isabella Mutschler; Miché, Marcel; Guttmann, Camille; Lieb, Roselind «Does laughing have a stress-buffering effect in daily life? An intensive longitudinal study» (en anglès). PLOS ONE, 15, 7, 07-09-2020, pàg. e0235851. DOI: 10.1371/journal.pone.0235851. ISSN: 1932-6203. PMC: PMC7347187. PMID: 32645063.