Vés al contingut

Rumex

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRumex Modifica el valor a Wikidata

Agrella de galàpet Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaPolygonaceae
SubfamíliaPolygonoideae
GènereRumex Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicRumex patientia Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
Acetosa
Emex
Acetosella
Lapathum
Bucephalophora Modifica el valor a Wikidata

Rumex és un gènere de plantes dicotiledònies de la família de les poligonàcies[1] Inclou a unes 50 espècies,[2] si bé la sinonímia complica la seua nomenclatura. El gènere inclou a R. bucephalophorus, espècie molt comuna, i altres tan populars que reben moltes el nom vernacle d'agrella[3] i vinagrella (R. scutatus i R. induratus).

Creixen sobretot a l'hemisferi nord, però gràcies a les seues característiques genètiques que li atorguen un creixement ràpid en qualsevol tipus de sòl i d'ambient, s'ha estès per la major part del món. Formen part del gran grup d'herbes anomenades com a "males herbes" (plantes adventícies), però algunes d'aquestes s'arrepleguen per al consum, sobretot en amanides.

Les espècies de Rumex són part de l'alimentació de les larves de diverses espècies de lepidòpters.

Morfologia

[modifica]

Són plantes perennes, biennals o anuals, monoiques (Rumex subg. I Platypodium) o dioiques (subg. acetosa i acetosella), tenen arrel primària molt llarga i generalment un caudex curt, o de vegades, rizomatoses i/o estoloníferes. Les tiges són erectes, ascendents, glabres o pubescents papil·loses.

Les fulles basals (en algunes espècies) i les apicals són alternes i peciolades. L'òcrea és membranosa i persistent o parcialment caduca. Els pecíols estan present en les fulles basals, mancança d'aquests a les fulles apicals, i amb les bases no articulades. Les fulles poden tindre forma variable, però normalment les bassals (si estan presents) i les fulles caudals són marcadament ovades encara que poden ser des d'arrodonides a linears, com més es puja per la tija més menudes i més estretes distalment són. Els limbes són sencers (o lobulats basalment) encara que de tant en tant poden ser ondulats. Les fulles properes a la inflorescència poden ser diferents a les que es troben a la base. Aquestes poden tindre o no estípules.

Les inflorescències són terminals, a vegades terminals i axials, formen panícules o inflorescències paregudes, rarament senzilles. Tenen pedicels. Les flors són bisexuals o unisexuals, 1-30 per òcrea. El periant és verd, rosat o roig, campaniforme i glabre. Té 5-6 tèpals sepalòides i presenten dimorfisme. Exteriorment queden 3 tèpals xicotets, l'extern és generalment 3 vegades més menut que la resta, a vegades d'1 a 3 presenten una vena central transformada en tubercle. Tenen sis estams, filaments diferents, lliures i glabres. Pel que fa a les anteres van des del groc al groc obscur, tenen una forma ovada tirant a allargada. Posseeixen 3 estils desplegats o contrets i diferents entre aquests. Com que tenen 3 estils tindran 3 estigmes, aquests són o fibrats o plomosos.

Els fruits són aquenis, que estan inclosos en grans periants verinosos de color bronze a marró fosc, poden ser no alats o feblement alat. Presenten tres cares, a voltes amb forma piramidal o comprimits, i glabres. Dins les llavors l'embrió és recte. El nombre monoploide és X = 7, 8, 9, 10 (el gènere generalment sol ser poliploide).

Taxonomia

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Família a la qual s'han inclòs uns dos centenars d'espècies anuals, biennals i perennes de la família de les poligonàcies Izco, J. et al.. Botànica. McGraw-Hill Interamericana de España, S.A.U. - Madrid, 2004, p. 531. ISBN 84-486-0609-4. 
  2. Izco, J. et al.. Botànica. McGraw-Hill Interamericana de España, S.A.U. - Madrid, 2004, p. 531. ISBN 84-486-0609-4. 
  3. «Rumex». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Vegeu el penúltim resultat [consultat el 28/3/2018]