Ruth Lingford

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRuth Lingford
Biografia
Naixement1953 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióanimadora Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Harvard Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0512794 TMDB.org: 1123208 Modifica el valor a Wikidata

Ruth Lingford és una animadora independent. Des del 2005, ensenya a la Universitat Harvard. Actualment ocupa un càrrec com a professora en els estudis visuals i ambientals, on és professora titular i directora de grau. Anteriorment va ensenyar al Royal College of Art i a la National Film and Television School, Regne Unit. Abans d'invertir-se en l'animació, va ser terapeuta ocupacional que treballava amb persones grans i persones que pateixen trastorns mentals. Lingford va completar un BA en belles arts i història de l'art a la Middlesex Polytechnic (Middlesex University) de 1987 a 1990 i un MA al Royal College of Art fins al 1992. El 2008, va rebre un títol honorari de Doctora en Arts de la Universitat de Wolverhampton.[1]

Treball d'animació[modifica]

Treball inicial[modifica]

Lingford va començar el seu treball en animació quan va fer "Baggage" i "Crumble" (tots dos el 1992) com a part del seu MA.[2] Baggage i Crumble van circular en alguns festivals de cinema, després del seu debut a l'espectacle de graduació del Royal College of Art, inclòs l'Animafest Zagreb,[3] Holland Animation Film Festival[4] i el Festival Internacional de Curtmetratges de Clermont-Ferrand.[5][6] Després del seu recorregut limitat per festivals i lluitant per trobar estabilitat, Lingford va fer What She Wants (1994) amb el finançament d'una subvenció del programa l'Animate! (cofundat per Dick Arnall per al Arts Council of England/Channel 4).[7] Per What She Wants, Lingford va recórrer a utilitzar el seu ordinador Amiga 1500 –no tenia accés als equips d'animació–, fent fotogrames individuals a Deluxe Paint. Lingford havia après l'ús rudimentari de l'ordinador en un taller al RCA, quan l'animació dibuixada a mà continuava sent la tècnica dominant.[8] Les imatges individuals de What She Wants es van desar en aproximadament 20 discs flexibles.

Death and the Mother i altres obres aclamades[modifica]

En el seu següent projecte, Ruth Lingford va ser convidada al Museu de la Imatge en moviment, per a una residència inusual. Desenvolupant un segon encàrrec per al Channel 4, Death and the Mother (1997), Lingford va tornar als seus mètodes rudimentaris d'animació per ordinador.[9] El procés creatiu, però, es duria a la vista de la gent que navega pel museu: Lingford estaria treballant en una sala de vidre.[2] La pel·lícula es va inspirar en la xilografia expressionista alemanya i va catapultar Lingford a l'escena internacional de l'animació. En acabar, l'any 1997, Death and the Mother va guanyar molts premis, inclòs un al Festival Internacional de Cinema d'Animació d'Annecy del mateix any.[2] La superfície, el contingut i la reputació de Death and the Mother va cridar l'atenció sobre Lingford d'Orly Yadin i Sylvie Bringas. Se li va demanar que col·laborés en el seu projecte, Silence (1998), on Lingford treballaria al costat de Tim Webb en l'animació de la seqüència de Silence.[10] Lingford va treballar en la primera meitat de la pel·lícula, que té lloc en un Theresienstadt animat, mentre que Webb va treballar a la segona meitat, que té lloc a Suècia. A Silence, va tornar a Deluxe Paint per dibuixar imatges preliminars que van ser acabades per Yadin.[11] En general, les imatges que va ajudar a construir a Silence van guanyar diversos premis importants, com ara: el Gold Hugo per al curtmetratge d'animació al Festival Internacional de Cinema de Chicago de 1998 i el Gran Premi del 1999 [Festival Internacional de Cinema d'Odense]].[12]

El següent projecte de Lingford, Pleasures of War, del mateix any, es va moure en contra de "l'orientació 'plàstica' de brillantor de moltes imatges generades per ordinador".[13] Potser a causa de l'èxit de Silence, es va acostar a la novel·lista i teòloga cristiana Sara Maitland, que Lingford recordava. pel seu conte "The Swallow and the Nightingale"[14] (de la seva col·lecció Far North and Other Dark Tales). Pleasures of War va ser guionitzat per Maitland, que també va col·laborar en el disseny general de l'obra, basat en els deuterocanònics Llibre de Judit, una història en què dues dones negocien favors sexuals favors per protegir la seva ciutat dels assetjadors. Dins de la pel·lícula hi ha notícies collage de conflictes armats arreu del món i les víctimes d'aquests conflictes.[7]

A partir dels anys 2000[modifica]

The Old Fools (2002) va ser el següent projecte de Ruth Lingford, de nou, encarregat per Channel 4.[12] És una adaptació del poema homònim de Philip Larkin – escrit mentre la seva mare estava a una llar d'avis.[8] Pel que fa a l'estil, The Old Fools marca una sortida de les imatges evocadores dibuixades per ordinador de Lingford; la seva estètica, més aviat combinant imatges DV, són dibuixos i tipografia animats amb After Effects i Painter. Amb el col·lectiu Shynola, Lingford va treballar a continuació en un vídeo musical per a la banda de música Unkle, An Eye for an Eye (2002). La col·laboració va tenir èxit i es va mantenir en línia amb les imatges anteriors de Lingford: "una evocació sublim i esgarrifosa dels impulsos i desitjos biològics".[7] Lingford també va col·laborar en una pel·lícula de professors de Harvard: "Secrecy" (2008), on les seves seqüències animades van servir "per crear un contrast entre els regnes imaginaris i literals del sistema de secrets".[15] De la mateixa manera, va animar seqüències d'una altra pel·lícula: We Still Live Here: Âs Nutayuneân (2010) – d'Anne Makepeace.

Little Deaths (2010), l'últim treball independent de Lingford, va començar després de rebre una beca del Harvard Film Study Center de 2008–09. En el procés de preproducció, ella volia "entrevistar" la gent sobre els seus orgasmes. Lingford va recordar que esperava que els seus entrevistats no tinguessin les paraules adequades per descriure les seves experiències privades, però no ho van fer. Va utilitzar els seus comentaris per "celebrar aspectes clau de la nostra experiència que sovint se suprimeixen" i va continuar desenvolupant la seva estètica experimental de l'animació "per evocar l'escapada experiència física i emocional de l'orgasme".[16]

Des de fa poc, Lingford ha format part de la banda What Time Is It, Mr. Fox? per a la qual ha animat la cançó "The Ladies' Tree",[17] i canta com a vocalista de fons.

Filmografia[modifica]

Com a directora
Títol Data d'estrena Basat en Durada
Little Deaths 2010 11:58
UNKLE: Eye for an Eye 2002 6:30
The Old Fools 2002 The Old Fools de Philip Larkin 5:40
Pleasures of War 1998 Llibre de Judit 11:00
Death and the Mother 1997 The Story of a Mother 10:37
What She Wants 1994 5:00
Crumble 1992 4:00
Baggage 1992 4:17
Contribucions
Títol Data d'estrena Dirigida per Paper
We Still Live Here: Âs Nutayuneân 2010 Anne Makepeace Animador
Secrecy 2008 Peter Galison, Robb Moss Animador
Silence 1998 Orly Yadin, Sylvie Bringas Animador
Títol de la sèrie Títol de l'episodi Temporada Episodi Data d'estrena Dirigida per Paper
The World of Peter Rabbit and Friends The Tale of Samuel Whiskers, or the Roly-Poly Pudding 1 2 1993 Mike Stuart, Dianne Jackson Artista renderitzador
Apareix a
Títol de la sèrie Títol de l'episodi Temporada Episodi Dada d'estrena
Animation Nation Visions of Childhood 1 3 2005

Referències[modifica]

  1. «University honorary degrees announced». [Consulta: 8 juliol 2019].
  2. 2,0 2,1 2,2 Robinson, Chris. "Ruth Lingford: Old Halo Coffins Layered." Unsung Heroes of Animation. Eastleigh, UK : John Libbey, 2005. 254–264. Print.
  3. «animafest.hr». [Consulta: 9 març 2016].
  4. «Person – Holland Animation Film Festival – HAFF». [Consulta: 9 març 2016].
  5. «International Short Film Festival – Clermont-Ferrand». clermont-filmfest.com. [Consulta: 9 març 2016].
  6. «International Short Film Festival – Clermont-Ferrand». clermont-filmfest.com. [Consulta: 9 març 2016].
  7. 7,0 7,1 7,2 Pummel, Simon. "Thunder Under Oppresion." Animating the Unconscious: Desire, Sexuality, and Animation. Ed. Pilling, Jayne. London ; New York : Wallflower Press, 2012. pp.70–86. Print.
  8. 8,0 8,1 Mitchell, Ben. "Interview: The Films of Ruth Lingford". Skwigly. Web. Retrieved 14 March 2016.
  9. Wells, Paul. "The Language of Animation." Introduction to Film Studies. Ed. Nelmes, Jill. London ; New York : Routledge, 2012. 254. Print.
  10. Winston, Brian. "Ça va de soi: The Visual Representation of Violence in the Holocaust Documentary." Killer Images: Documentary Film, Memory and the Performance of Violence. Eds. Brink, Joram Ten and Joshua Oppenheimer. London ; New York : Wallflower Press, 2002. pp. 114. Print.
  11. Lingford, Ruth and Tim Webb. "Silence: The Role of the Animators." Holocaust and the Moving Image: Representations in Film and Television since 1993. Eds. Haggith, Toby and Joanna Newman. London : Wallflower, 2005. 173–182. Print.
  12. 12,0 12,1 Bendazzi, Giannalberto. Animation: A World History: Volume III: Contemporary Times. CRC Press, 2015. pp. 77. Print.
  13. Wells, Paul. Animation: Genre and Authorship. London ; New York : Wallflower, 2002. 29. Print.
  14. N.a. "Ruth Lingford: The Pleasures of War – Interview." Animating the Unconscious: Desire, Sexuality, and Animation. Ed. Pilling, Jayne. London ; New York : Wallflower Press, 2012. 77–78. Print.
  15. Walker, Mia P. "Directors Reveal Truth About 'Secrecy'." The Harvard Crimson. Web. Retrieved 14 March 2016.
  16. Honess Roe, Annabelle. Animated Documentary. Houndmills, Basingstoke, Hampshire ; New York : Palgrave Macmillan, 2013. pp. 123. Palgrave Connect. Web. Retrieved 13 March 2016.
  17. «Upcoming Events What Time Is It, Mr. Fox?». rockyneckartcolony.org. [Consulta: 14 març 2016].