Sergio Frusoni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sérgio Frusoni)
Infotaula de personaSergio Frusoni
Biografia
Naixement10 agost 1901 Modifica el valor a Wikidata
Mindelo (Cap Verd) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 maig 1975 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Lisboa (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCap Verd Cap Verd
Activitat
OcupacióEscriptor
GènerePoesia
LlenguaPortuguès, crioll de São Vicente

Sérgio Frusoni[1](Mindelo, 10 d'agost de 1901 - Lisboa, 29 de maig de 1975) fou un escriptor i poeta capverdià, un dels promotors literaris del crioll de São Vicente.

Biografia[modifica]

Era fill d'immigrants italians, el 1925 començà a treballar per a la Western Union i més tard per a Italcable. El 1947, passà a gestionar el "Café Sport" de Mindelo, on recitava poemess i contes en crioll.

En la dècada del 1960 liderà el grup de teatre "Teatro do Castilho" a Mindelo. Durante anys fou locutor a Rádio Barlavento, on hi dirigia i presentava el programa "Mosaico Mindelense", em crioll.

Frusoni va escriure molts contes i poemes en crioll de São Vicente (Criol d' Soncente). És molt conegut a l'arxipèlag de Cap Verd, però és pràcticament desconegut a l'estranger. AL final de la seva vida, Sérgio Frusoni també va ser pintor. Va morir a Lisboa el maig de 1975. El 7 de juny de 2005 el president de Cap Verd Pedro Pires organitzà un homenatge a Sergio Frusoni i el va declarar com un dels més grans poetes criolls.

Per Corsino Fortes (Paralelo14 Arxivat 2011-05-25 a Wayback Machine.: quinta-feira, 07 julho 2005), Sergio Frusoni "va col·locar la dona en el centre de la seva poesia, presentant-la com la fidel depositária de la perpetuació de l'espècie i propietària del poder de resoldre tots els problemes, però sempre amb dignitat".[2]

Obres[modifica]

Poemes en criol de Sãocent[modifica]

Poemes en portuguès[modifica]

  • In Mortis, À Sogra, Na Hora X, A Marmita, Ansias, A joia do artífice

Publicacions[modifica]

Teatre[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]