Síndrome de disfunció multiorgànica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaSíndrome de disfunció multiorgànica
Tipusdisfunció orgànica i símptoma general Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11MH16 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10R65.3 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9995.90 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
eMedicine169640 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD009102 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0026766 Modifica el valor a Wikidata

La síndrome de disfunció multiorgànica (SDMO), antigament coneguda com a fallada multiorgànica, fallada orgànica múltiple o fracàs multiorgànic (FMO), és la presència d'alteracions en la funció de dos o més òrgans en un pacient malalt, que requereix d'intervenció clínica per aconseguir mantenir l'homeòstasi.

Causa[modifica]

La síndrome sol derivar d'una infecció, lesions (accident, cirurgia), hipoperfusió i hipermetabolisme. La causa principal desencadena una resposta inflamatòria incontrolada. La sèpsia és la causa més freqüent de la SDMO i pot causar xoc sèptic. En absència d'infecció, un trastorn similar a la sèpsia es denomina síndrome de resposta inflamatòria sistèmica (SRIS). Tant la SRIS com la sèpsia podrien progressar a una SDMO. Tot i així, en un terç dels pacients no es pot trobar un focus primari.[1] La SDMO està ben establerta com a etapa final d'un continu: SRIS + infecció -> sèpsia -> sèpsia severa -> SDMO.

Diagnòstic[modifica]

La Societat Europea de Cures Intensives va organitzar una reunió de consens el 1994 per crear la puntuació "Evaluació de la fallada d'òrgans relacionada amb la sèpsia (SOFA)" per descriure i quantificar el grau de disfunció d'òrgans en sis sistemes d'òrgans. Usant variables fisiològiques similars es va desenvolupar la puntuació de la SDMO.[1]

S'han suggerit quatre fases clíniques:

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Irwin; Rippe. Intensive Care Medicine.  Arxivat 7 de novembre 2005 a Wayback Machine.