Schönberg (Holstein)

Plantilla:Infotaula geografia políticaSchönberg
Imatge
Plaça del Mercat al centre històric

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 54° 23′ 44″ N, 10° 22′ 19″ E / 54.3956°N,10.3719°E / 54.3956; 10.3719
EstatAlemanya
Estat federatSlesvig-Holstein
Districte ruraldistricte de Plön Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població6.356 (2022) Modifica el valor a Wikidata (546,52 hab./km²)
Geografia
Superfície11,63 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud11 m Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal24217 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic04344 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webschoenberg.de Modifica el valor a Wikidata

Schönberg (en baix alemany Schöönbarg) és un municipi de l'estat federal alemany de Slesvig-Holstein al nord-oest del districte alemany de Plön. La seva població supera el 6000[1] habitants a la fi de l'any 2012.

El comte Adolf IV de Schaumburg va donar la zona septentrional de l'actual districte de Plön a l'abadia benedictina de Preetz. Aquesta Probstei o prebostat va donar el seu nom a la zona i més tard a l'amt, la subdivisió administrativa a la qual Schönberg pertany amb Laboe i Stakendorf. El prebost Frederic va fonamentar el poble de Schöneberg probablement entre 1245 i 1250. El primer esment escrit Sconeberg data del 1259.[2] El nom significa Bell Munt i refereix al turó al qual va construir-se l'església i la Plaça del Mercat, on es concentraven els masos, protegit per un landwehr.[3] La situació alta del poble va protegir-lo de les marejades fortes que sovint van inundar els prats més baixos a l'entorn del riu Schönberger Au.

És un balneari a la badia de Kiel (Kieler Bucht) al mar Bàltic. Tot i haver-hi unes petites empreses industrials, el turisme, al costat de l'agricultura de sempre, va esdevenir l'activitat econòmica principal. Hi ha un projecte de revitalitzar l'antic ferrocarril i d'inserir-lo en una xarxa tramviària per construir a l'entorn de la ciutat de Kiel,[4] per tal d'estimular el desenvolupament econòmic de la zona.

Nuclis[modifica]

Platja Kalifornien

Schönberg, Neuschönberg, Schönberger Strand, Brasilien, Kalifornien i Holm.

Llocs d'interès[modifica]

  • El ferrocarril històric cap a Kiel
  • El museu de l'Amt Probstei
  • El museu de les criatures (Kindheitsmuseum)
  • Les platges

Agermanaments[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Schönberg
  1. Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein
  2. Geschichte Schönberg in Holstein (en català: Història de Schönberg d'Holstein) al web oficial del municipi. Consultat el 9 de gener de 2012
  3. - Ein geschichtlicher Überblick[Enllaç no actiu] (en català: Breu historial de Schöneberg) Publicació del servei de turisme de Schönberg.
  4. StadtRegionalBahn für die Region Kiel! Arxivat 2012-01-06 a Wayback Machine. (en català: Xarxa tramviària per a la regió de Kiel), web de l'associació intermunicipal per l'estudi del projecte, consultat el 9 de gener de 2012