Seca

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gravat medieval d'una seca.

Una seca és la casa o el taller on es fa l'encunyació de moneda. Pot tenir l'autorització del poder polític o no. Si la té, la moneda que s'hi encunya és de curs legal; altrament la moneda feta a seques il·legals són falsificacions. Pot significar encuny (que serveix per a encunyar la moneda. També es coneix com a Casa de la Moneda. La paraula seca prové de l'àrab (sikka), que significa encuny. Un encuny és un motlle fet de metall dur amb la mateixa forma que la moneda però en negatiu per tal d'encunyar o batre la moneda, és a dir, transmetre mitjançant pressió, la forma i relleu fent-hi l'empremta.

És també, el motlle que s'empra en l'encunyació de la moneda. Encunyar significa batre, encunyar, imprimir mitjançant d'encuny o encuny és a dir, donar-li forma i relleu mitjançant de pressió o d'un cop, al tros de metall que es posa entre el suport i l'encuny.

Encunyació i evolució[modifica | modifica el codi]

Relleu medieval alemany que representa una encunyació mitjançant martelleig

La fabricació de moneda, des dels inicis de la seva aparició com a mitjà de pagament, va ser un procés artesanal, en mitjans apropiats en cada moment i lloc. Amb els grecs i romans va evolucionar en alguna forma, però fins al segle XVI, l'anomenada encunyació es va fent sense canvis més destacables que els d'anteriors èpoques.

L'encunyació de moneda durant tota l'edat mitjana era facultat especial del monarca en funcions. La Casa Reial posseïa la seva pròpia seca, que consistia en petits tallers de ferrers i gravadors, tallers ambulants, que viatjaven amb la cort.

Els musulmans de la península Ibèrica estaven més avançats que els regnes hispans en qüestions de sistema monetari i de seques, per tant aquests monarques van aprendre d'ells i van saber posar-se al dia en una qüestió tan important.

El monarca espanyol Alfons VI va donar el primer pas en la modernització del procés d'encunyació doncs va ser el primer a encunyar moneda pròpia i crear dues cases de moneda estables en les ciutats espanyoles de Toledo i Lleó. Les monedes que sortien d'aquests establiments es deien moneda registre o denaris registres i es van fabricar amb un aliatge de plata i coure, anomenada billó, que és una paraula de l'idioma francès billon que significa, lingot. Amb els anys, la plata va ser substituïda per acer o llautó.

Les seques eren poques i, encara que estables, seguien semblant més a un petit taller artesanal que a una fàbrica important de fer diners. Fins que el 1553, un enginyer alemany anomenat Antoine Brucher va dissenyar el laminador,[1] una màquina accionada per un molí que aconseguia làmines de metall d'un gruix constant quan feia passar el lingot repetides vegades entre dos cilindres o corrons de metall dur. L'altra era la Premsa de volant que aconseguia la força necessària per a l'estampació gràcies a la inèrcia d'un gran volant.

Premsa de volant francesa usada en Espanya al segle XIX

Aquestes màquines, de dimensions considerables, van haver de ser instal·lades en locals més grans en grandària als tradicionals tallers. A partir d'aquests invents, van començar a succeir les millores en el procés. el 1830, l'enginyer suís Jean Pierre Droz va inventar el sistema de virolla partida, amb la qual cosa s'aconseguia encunyar les dues cares de la moneda alhora i també el cantell o vora de la moneda.

L'encunyació del cantell era de gran importància. Les monedes antigues portaven l'encuny per ambdues cares, amb el qual el rei garantia el pes en metall de la moneda, però quedaven unes vores més o menys grans i irregulars. Una manera de robatori era retallar moneda, de manera que amb diversos retallades s'havia metall per fer-ne una altra.

De la seca a la meca[modifica | modifica el codi]

És una dita molt comuna entre els espanyols i significa anar d'aquí cap enllà, alguna cosa esbojarradament. Però cal tenir en compte que ni seca vol dir en aquest cas "casa de moneda", ni meca és la ciutat sagrada dels musulmans. És més, és una dita que ha vingut reflectint sempre sense l'article "la", que és una cosa afegit recentment. Es deia "caminar de seca en meca". En el Quixot, Miguel de Cervantes posa en boca de Sancho:

« I el que seria millor i més encertat ... fos el tornar al nostre lloc ... deixant-nos de caminar de seca en meca i de zoca en Colodro, com diuen. (Part 1 ª, capítol 18). »

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Shakespeare, William. The Dramatic Works of Shakespeare (en anglès). Ernst Fleischer, 1826, p. 145. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Seca Modifica l'enllaç a Wikidata