Seitai

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Seitai (en kanji japonès 整体) és una cultura de la vida-salut basada en les senzilles pràctiques del moviment espontani revitalitzador, katsugen i yuki, recolzades pel coneixement de l'estructura del moviment vital, desvelat per Haruchika Noguchi (1912-1976).

Història[modifica]

Noguchi va iniciar la seva activitat terapèutica als 12 anys amb la curació de malalties gràcies al contacte de la seva mà (shokushu). Va tenir un èxit tan gran que fins i tot va ser sol·licitat per atendre a palau l'emperadriu del Japó. Tanmateix, ell sentia que el guariment era degut a la capacitat que té l'organisme de recuperar la pròpia vitalitat. Noguchi volia saber de quina manera específica s'interrelacionen al nostre organisme les seves diferents activitats, energètiques-físiques, biològiques-bioquímiques i psíquiques-mentals, que ens permeten ser una unitat.

Aprofitant l'europeïtzació produïda al Japó a la seva època, Noguchi va buscar la resposta a la seva important qüestió en el saber oriental mil·lenari de la medicina xinesa i en la ciència moderna occidental, però no la va trobar. La seva extraordinària intuïció i la seva capacitat d'observació el van guiar per descobrir-la pel seu compte en el propi moviment espontani vital:

La vida es mou en cinc direccions i amb dues polaritats + i

Quan va estar segur de l'immens valor de les pràctiques de katsugen i de yuki per a la salut i de la solidesa del seu descobriment sobre l'estructura del moviment de la vida, Noguchi va fundar l'activitat cultural SEITAI al Japó, a la dècada dels anys 50.

Katsumi Mamine (1944) va aprendre la cultura SEITAI en una relació íntima i especial amb Noguchi i ha aprofundit el seu llegat des de l'any 1972 a Barcelona (Europa). La recuperació del concepte osei, el de l'espontani i, sobretot, la creació del terme CVP (Crani-Vèrtebres-Pelvis) ens permet exposar d'una manera més ajustada el plantejament de Noguchi a la cultura humana internacional del segle XXI:

Tant a l'Orient com a l'Occident s'ha pensat fins ara que el cap regeix el tronc; en canvi, el cap pertany a la CVP, que és l'estructura rectora de la vida.

Definicions[modifica]

CVP: La CVP (Crani-Vèrtebres-Pelvis) és la màxima organització de les diverses associacions cel·lulars (teixits, òrgans i sistemes orgànics) i, en conseqüència, és la representant del nostre organisme.

KATSUGEN UNDO: En prestar atenció al moviment (undo) que sorgeix en el nostre organisme pel seu desig natural de restablir la coordinació CVP i en seguir senzillament aquest moviment espontani, es recupera la vitalitat (katsu), l'origen de la qual (gen) és aquesta precisa coordinació.

YUKI: En prestar atenció de manera espontània i intuïtiva, preferentment amb les mans, a alguna zona de l‘organisme, especialment a la CVP, s'estableix una comunicació agradable amb la sensibilitat de l'altra persona o d'una mateixa i, en deixar-nos-hi portar, recuperem el moviment natural i la coordinació amb la CVP.

OSEI: La capacitat de respondre i d'interaccionar amb el món, en qualsevol de les seves 5 dimensions, mitjançant els 5 moviments vitals i universals: vertical, frontal, lateral, rotatori i central, i amb dues polaritats + i -.

ESQUEMA OSEI: Com les 5 oseis estructuren la CVP interrelacionant els seus 5 moviments, les seves 5 cavitats, els seus 5 grans sistemes orgànics, les seves 5 funcions biològiques i les seves 5 activitats psíquico-mentals. Les 5 oseis es coordinen mitjançant les 5 regions de l'osei: 2 extrems f-e, 1 zona mitja lateral i 2 zones intermèdies circulars, a la CVP general, a cada cifosi i a cada lordosi de la columna vertebral i en els membres.

TAIHEKI: Cada persona neix amb una combinació única i irrepetible de les cinc oseis + i -, amb el predomini d'una d'elles o de més d'una; i de  les seves activitats motrius específiques, energètico-físiques, orgànico-biològiques i psíquico-mentals.

NATURALESA HUMANA, NOVA COMPRENSIÓ: Les dades de la ciència moderna occidental i de la mil·lenària observació oriental mostren clarament com els diferents components i activitats del nostre organisme han estat creats per i per als 5 moviments i per a la seva manifestació, en una absoluta interrelació estructural, funcional i evolutiva.

Referències[modifica]

  • El llegat del mestre Noguchi és custodiat pels seus fills i pels seus deixebles a l'actual Seitai Kyokai: http://www.seitai.org/
  • A Europa, el Seitai ha estat desenvolupat fonamentalment per Katsumi Mamine a Barcelona: http://www.seitai-cvp.com/
  • El Seitai i la seva divulgació per Laura López Coto: https://seitaiinteligenciavital.com/
  • SEITAI s'ha difós per tot el món de diverses maneres. Algunes són errònies perquè es plantegen com a activitats terapèutiques. D'altres persones expertes l'estan difonent des de la seva visió particular. Això no obstant, en definitiva, avui dia el SEITAI encara no és gaire conegut.
  • La Fundació SEITAI Barcelona aspira a difondre aquesta activitat a la societat i a ser una casa comuna de les diferents perspectives sobre la cultura del moviment espontani: http://www.seitaibarcelona.com/

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]