Vés al contingut

Senilítics

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Senilítics (en anglès senolytics) són medicaments que indueixen selectivament la mort de les cèl·lules senils, que són aquelles que han perdut la capacitat de dividir-se, s'acumulen en els cossos d'edat avançada, i acceleren el procés d'envelliment.[1][2][3]

L'eliminació de les cèl·lules senils incrementa el temps que els ratolins estan lliures de malalties (el temps de vida saludable).

Les cèl·lules senils s'assemblen a les cèl·lules canceroses en el fet que incrementen l'expressió de les anomenades xarxes de supervivència, que els ajuden a resistir l'apoptosi (mort programada de la cèl·lula).

En els ratolins, s'ha aconseguit maximitzar aquest efecte amb una combinació de dos compostos:[2]

Dasatinib
és un medicament contra el càncer que elimina els progenitors dels adipòcits.[2]
Quercetina
és un compost natural que actua com a antihistamínic i antiinflamatori, i que elimina les cèl·lules humanes senils de l'Endoteli i en els ratolins les senils del moll de l'òs (Medul·la òssia).[2]

Referències[modifica]

  1. Zhu, Yi; Tchkonia, Tamara; Pirtskhalava, Tamar; Gower, Adam «The Achilles' Heel of Senescent Cells: From Transcriptome to Senolytic Drugs.». Aging Cell, 2015. DOI: 10.1111/acel.12344 [Consulta: març 2015].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Scripps Research, Mayo Clinic Scientists Find New Class of Drugs that Dramatically Increases Healthy Lifespan(anglès)
  3. Senolytics: A new class of drugs with the potential to slow the aging process(anglès)