Setge de Cartago Nova

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
No s'ha de confondre amb Batalla de Cartago Nova.
Battle icon gladii.svgSetge de Cartago Nova
Segona Guerra Púnica
Data 206 aC
Localitat Cartago Nova
Resultat Victòria Romana
Setge de Cartago Nova situat respecte PI 195 aC
Gades
Cartago Nova
Saguntum
Empòrion
Ilipa
Iliturgis
Guadalquivir
Carteia
White pog.svg Posicions cartagineses
Blue pog.svg Posicions romanes
Battle icon active (rifles).svg Campanya de 206aC

Bàndols
Cartago República Romana

El setge de Cartago Nova fou una batalla que tingué lloc entre els cartaginesa i els romans a prop de Cartago Nova el 206 aC.

Antecedents[modifica]

Després de la derrota cartaginesa a la batalla d'Ilipa els turdetans es van passar en massa al bàndol romà, i Asdrúbal Giscó i Magó Barca es van veure confinats amb les seves tropes a Gadir, inaccessible a un assalto romà. Acabada la revolta de Sucro i la revolta d'Indíbil i Mandoni, Publi Corneli Escipió va enviar Gai Luci Marci Sèptim per terra i Gai Leli per mar, que van obtenir ambdós victòries a les batalles del Guadalquivir i Carteia, reduint els dominis cartaginesos a la ciutat de Gadir.

La batalla[modifica]

Magó Barca va embarcar les seves darreres forces, consistent en uns pocs milers d'homes i alguns vaixells, i recorrent la costa va arribar a cartago Nova, on va ancorar les naus i desembarcar les tropes, però els romans van rebutjar l'atac.[1]

Conseqüències[modifica]

Magó Barca va retornar derrotat a Gadir, on els seus ciutadans li van tancar les portes i ja negociaven amb els romans, amb el que va abandonar la ciutat[2] i va anar a les Balears on va passar l'hivern a Portus Magonis, per navegar l'any següent al nord d'Itàlia per sublevar als ligurs.

Referències[modifica]

  1. Titus Livi, Ab Urbe Condita 28.36.7-9
  2. (castellà) Revista Cartagena HistóricaLa conquista Bárquida