Siddhartha

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «Siddhartha Gautama».
Infotaula de llibreSiddhartha
Vorzugsausgabe der Erstauflage von 1922.JPG
Subtítol Eine indische Dichtung
Tipus llibre
Fitxa tècnica
Autor Hermann Hesse
Llengua Alemany (Traduït al Català)
Publicació Suïssa, 1922, 1999 (CAT)
Data 1919
Editorial Edicions Proa (CAT)
Format Llibre
Edició en català
Traductor Carme Gala Fernández
Detalls de l'obra
Gènere novel·la
Pàgines 168
Lloc de la narració Índia
Sèrie
Més informació
ISBN 978-84-8256-710-5
OCLC 9788482567105
Modifica les dades a Wikidata

Siddhartha és una novel·la al·legòrica escrita per Hermann Hesse a 1922 després de la Primera Guerra Mundial. La mateixa relata la vida d'un home hindú anomenat Siddhartha. L'obra ha estat considerada per l'autor com un "poema hindú" i també, com l'expressió essencial de la seva forma de vida. Molt llegida a Orient com a tal, i menys en el món occidental.

La novel·la presenta un registre molt original en què s'unifiquen elements lírics i èpics, incloent-hi narració i meditació, elevació de la més alta espiritualitat, i, a la vegada, descarnada sensualitat.

L'èxit manifest del llibre va arribar després d'una vintena d'anys de la seva publicació. Van ser sobretot els joves, com en el cas de Demian, els que van fer de la figura de Siddhartha un compendi de les inquietuds dels adolescents, de l'ànsia de la trobada amb l'essencial de si mateix, de l'orgull de l'individu enfrontat al món i a la història.

La novel·la va ser escrita per Hesse, en alemany, en un estil simple però alhora poderós i poètic. Es va publicar per primera vegada després que Hesse visqués algun temps en l'Índia en la dècada de 1910. Va ser publicada als Estats Units a 1951 i va aconseguir gran notorietat durant la dècada de 1960.

La novel·la relata la recerca que realitza Siddhartha per aconseguir la saviesa, constantment en la novel·la s'incideix en la recerca d'aquesta saviesa com la Unitat. La novel·la de Hermann Hesse es troba redactada en tercera persona i ens mostra, introspectivament, els seus sentiments a través de les diverses experiències que formen la seva vida, fins al moment en què coneix al seu mestre final que el portarà a la perfecció tan anhelada. La novel·la està inspirada en alguna mesura en la vida i experiències de Siddhartha Gautama.

"Siddhartha" significa "aquell que va aconseguir els seus objectius" o "tot desig ha estat satisfet".[1] "El nom del Budha, abans de la seva renunciació, era el Príncep Siddhartha Gautama, després el Buda Gautama. El personatge principal de Siddhartha en el llibre no és la mateixa persona que el Buda, ja que en el llibre es transforma en "Gotama".

Argument[modifica]

La novel·la relata la vida del fill d'un Braman, Siddharta, un jove hindú, que busca afanyosament i pels més diversos camins seu propi rumb vital. Al seu costat es troba el seu fidel amic Govinda, especial i espiritualment. Tots dos han d'iniciar el seu viatge compartit, no només geogràfic, sinó personal.

Govinda, des de sempre ha venerat devotament Siddhartha com a un savi. En resolució comuna decideixen anar a viure amb els Samanas, abandonant fredament a les seves famílies. Els Samanas són homes d'ànima religiosa, meditadors, que viuen al per ventura, amb poc o gens, i que sobreviuen en la seva mansa peregrinació amb el que troben en el camí. En aquesta etapa de la seva vida aprèn a dejunar, meditar i esperar, capacitats que li serviran més tard de la vida.

És després d'haver conviscut amb ells que tots dos resolen anar a veure a Siddhartha Gautama, Govinda, en aquest tràngol pren la decisió, no compartida per l'amic, d'unir-se a la secta que visiten. En conseqüència, Siddhartha, a partir d'aquest moment, quedarà vitalment sol. I peregrinant ha d'arribar a una ciutat en la qual ha de conèixer a la bella Kamala, amb la qual es llançarà a viure el mai viscut.

L'extraordinària mestria de Hesse es posa en descobert en els capítols relacionats amb Kamala, a la qual mai denomina amb un apel·latiu de connotació negativa, al que donaria lloc l'ofici lleuger i "prejudicis" a qui la dona viu lliurada. Siddhartha, de manera espontània i a vegades deliberadament resolt es disposa a aprendre els secrets de l'amor a partir del seu contacte amb ella, compartint, al mateix temps els menesters de la feina, del guany de diners, de les despeses malbaratadors i de les diversions ostentoses. I així se'ns presenta a un home que, sent al principi un model immaculat, ara apareix subjecte a totes les normals debilitats humanes. És el mateix Siddhartha que considerava negatius i menyspreables aquests comportaments, per una ànima d'estirp, i de naturalesa superior com la seva.

Separació de Kamala[modifica]

Després, de densos anys passats amb Kamala, en la vida i en el seu llit, arriba el tedi, se sent cansat d'aquesta existència que transcorre en la dissipació i l'oblit, comprèn que en la unilateralización de la seva experiència quotidiana i sensual, s'ha equivocat. I abandona tot aquest orbe de superficialitats, ja Kamala, la dona que ha de sentir deixada, en el moment en què porta en el seu si un fill-no declarat-de l'home estimat, que se'n va.

Al cap d'un temps, d'un llarg període no mesurat en dies, el pare haurà de trobar-se amb el seu fill. Abans, se sentirà dilacerado pels remordiments provocats per l'estil de vida que ha practicat en els últims anys, dolors emocionals que ho arrossegaran a imaginar, alienat, que el suïcidi és l'única sortida que pot aportar-li la purificació salvadora. El destí, però, no ha de voler així: es retroba amb Govinda. El fidel i sempre dependent amic de la infància en principi no ho reconeix, tot i que ja estava disposat a ajudar a aquest "desconegut" en la seva situació d'arriscat desvari. Es produeix el reconeixement de manera molt emotiva ... Se separaran, una altra vegada, però potser sospitant que la separació tampoc aquesta vegada ha de ser definitiva.

Siddhartha, a partir d'ara, ha retrobat una vegada més, un motiu per viure i buscar una renovada senda. Paradoxalment l'ha de trobar trepitjant la mateixa ribera del riu en què pensava posar fi a la seva existència. Així es troba amb Vasudeva, el vell boter que té la missió de transportar pelegrins d'una ribera a l'altra. Comença una amistat i una convivència profunda en la qual comparteixen el millor de si mateixos i de les experiències que a tots dos els suggereix "escoltar" al riu. Perquè, en efecte, per a ells el riu és espiritual i amb la seva natural murmuri els comunica en missatges esotèrics resolucions per als problemes que a tots dos afligeixen. El riu és per als dos cosa viva, que parla, que ensenya ... I Siddhartha, el savi fill de braman, ha de resoldre romandre al costat del modest i noble ancià, de qui aprendrà molt, fins i tot quan Vasudeva estigui immers en els seus profunds silencis.

Les vicissituds de la història han d'apropar a Kamala, que està a la recerca del Siddhartha Gautama en la seva vida que acaba. Amb ella es troba el petit fill, "Siddhartha", com el pare. Vol la desgraciada sort que una serp mossegui a la dona, i és així que el petit es llança a plorar ia reclamar ajuda per a la seva mare. El pare, ben disposat per fer-ho haurà de reconèixer al cap que tot és inútil. Kamala mor.

Siddhartha, pare[modifica]

Ara, l'heroi de la novel·la s'ha transformat en pare en sentit total. Però el seu fill no serà font d'alegria, sinó d'infinites penalitats. El seu desamor, els seus capritxos, la seva malvolença, ho destrossen i tot i que vol transformar-lo amb el seu amor de progenitor, no ha de poder aconseguir-ho. El jove noi és rebel, detesta tota mena de treballs, s'avorreix i sent fàstic per tot, no vol aprendre ... En resum: una figura contrària a la del seu pare paradigmàtic. Són molt diferents perquè una convivència sigui possible. Per esforçar-se a entendre al seu fill, el pare pensa i es diu que ell també va ser cruel quan per iniciar la seva vida de Samana, va abandonar amb certa crueltat i desconsideració al noble brahmán que l'havia engendrat.

Passats anys de sofriment, el noi, finalment, fuig. Amb el suport de Vasudeva, Siddhartha ha d'acceptar aquesta ruptura i aquesta solitud. La callada angoixa d'aquest fet es reforçarà quan el seu ancià amic, al seu torn, resolgui anar, internant a la selva, a la recerca d'altres coneixements que aprofundeixin la seva saviesa.

La fi[modifica]

Així es va arribant a la fi de la història, no sense abans possibilitar un altre retrobament amb Govinda, qui tampoc aquesta vegada ha de reconèixer. És que tots dos estan canviats i envellits. S'expliquen els seus molt diferents vicissituds, però, sobretot, Govinda inquireix sobre quina és la filosofia que la vida, després de tant de temps, ha prodigat a Siddhartha. El llarg monòleg del fill del braman, no és molt convincent o persuasiu, ja que no pot explicar amb paraules el que ha sentit. Els rumbs de tots dos han estat i d'alguna manera continuen sent diversos. Però al final Govinda s'adona que el seu amic va obtenir el que volia: trobar-se a si mateix, arribar al nirvana i convertir-se en un ésser extremadament perfecte. Començant una vida preciosa i plena de serenitat i harmonia.

Personatges[modifica]

El protagonista per antonomàsia és Siddhartha, un home que des de molt jove s'ha fet moltes preguntes en la recerca de l'anhelada saviesa i del sentit amagat de la vida. No aconsegueix mai sentir satisfet en aquest afany. Només aconsegueix aconseguir certa quietud cap al final de la història.

Els altres personatges que trobem en la més que poètica trama són:

  • Govinda, que des de la infància decideix seguir-lo, acompanyar-lo en les indagacions, estant al seu costat. Fins a la trobada de Siddhartha Gautama. Allà s'han de bifurcar les destinacions.
  • Kamala ha de ser la dona cortesana amb la qual ha de compartir els plaers de l'amor i de la sensualitat deliberada i total. És bella, intel·ligent i rica. Viu en un palau central envoltat d'ombrívols jardins alguna cosa arcans poblats de belles plantes exòtiques.
  • Kamaswami és un molt poderós i mundanal comerciant que coneixerà en l'època "esgarriada" de la seva relació, en la vida submergida en banalitats, amb Kamala. Com que Kamaswami un home ja entrat en anys, ha de decidir posar les seves coses i els seus negocis, plenament confiat, en mans de Siddhartha. Era ric i li agradava Siddartha com a persona culta
  • Vasudeva és un barquer senzill i docte, serè i carregat de bondat. La seva missió és la d'ajudar a travessar el riu amb el seu pot. Tindrà un molt d'hora trobada amb Siddhartha en els temps d'origen en què aquest era Samana. Després es retrobaran, ja molt més tard en la vida incommensurable del riu, fins a la seva partida i internament muda i desgarrante a la selva. Home humil, callat i savi, els dictàmens i apreciacions han de subministrar molts ensenyaments al fill del braman.

Aspectes de l'obra[modifica]

La novel·la es troba implícitament instal·lada en un temps imaginari. Òbviament, els esdeveniments tenen lloc a l'Índia mil·lenària. Hesse no es deté en la descripció dels llocs en què es desenvolupa la història, donant rellevància al discurs, essencialment anímic, de les vides dels éssers que es mouen en ella. Amb destinacions que, en alguns casos, es recorren des de l'inici.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]