Sirianos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàSirianos
Tipuspobles indígenes i ètnia Modifica el valor a Wikidata
Població totalColòmbia Colòmbia 665 (1988)
Brasil Brasil 86 (2014)
LlenguaSiriano i Llengües tucanes Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatColòmbia i Brasil Modifica el valor a Wikidata

Els sirianos, tubú, selea o sürá sóns una ètnia indígena que habita al naixement del rierol Ti i als marges dels rius Viña, Paca i Papurí al departament colombià de Vaupés i l'estat brasiler de Amazones.[1]

És una fratria patrilineal exógama La seva llengua pròpia pertany a la branca oriental de la família tucano, com les de les altres fratrias de la regió amb les quals els sirianos practiquen intercanvi matrimonial i constitueixen un sistema cultural. La parla de les dones té determinats trets diferents a la parla dels homes, com la glotalització.

Economia[modifica]

La seva economia està basada en l'agricultura itinerant i la pesca. Conreen iuca amarga, nyam, moniato, canya de sucre, blat de moro, cacau, plàtans, pinya, papaia i altres fruites. Complementen la seva alimentació amb la caça de la danta, el pecarí i diverses ocells i la recol·lecció de fruits silvestres, larves i formigues.

Les dones processen la iuca per a produir casabe i "fariña" i practiquen la terrisseria, en tant que els homes són experts a teixir canastres.[2]

Tubú[modifica]

Es consideren descendents de Tubú que va descendir del temps i de l'espai per a equilibrar el que l'home havia desmembrat. Es va establir centre de la terra, en la mar de la llet materna. Allí va néixer petit com a home i una vegada fet home, va sortir a la superfície pel riu Negro.

Referències[modifica]

  1. Pueblo Siriano; Atlas Sociolingüístico de Pueblos Indígenas de América Latina.
  2. Siriano, la gente de los sueños; Bogotá: Ministerio de Cultura.

Bibliografia[modifica]

  • Ibáñez Fonseca, Rodrigo (1972) Los Siriano. Bogotá: University of the Andes.
  • Nagler, Christine, and Beverly Brandrup (1979) "Fonología del Siriano"; Sistemas fonológicos de idiomas colombianos IV: 101-126. ILV. Lomalinda: Editorial Townsend.
  • Ojeda, Elvira; Sussy Orozco, and Ruth Monterroso (1984) "Los Sirianos"; Ellis de Walter, Leah B. and Linda Criswell (eds.) Estudiemos las culturas indígenas de Colombia: 170-171. ILV. Lomalinda: Editorial Townsend.