Bora (poble)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàBora

Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia i pobles indígenes Modifica el valor a Wikidata
Població totalColòmbia Colòmbia 842 (2005)
Perú Perú 748 (2007)
Llenguabora i castellà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatPerú, Colòmbia i Brasil Modifica el valor a Wikidata

Els bora és un poble indígena que habita al baix Igará Paraná i les boques del riu Cahuinar, afluents del riu Putumayo, al departament colombià de Amazones i en alguns llocs del Perú, on hi van ser traslladats forçadament pels caucheros.[1] Són aproximadament 1.700 persones.[2]

Viuen en cases comunals o "malocas" octogonals amb una entrada principal i dos laterals. La maloca es considera una representació del cosmos i s'inaugura amb una festa todzigwa. Tambors cerimonials kümüba (maguare) es troben prop de l'entrada principal de la maloca.

La seva economia combina la caça, pesca i agricultura itinerant. Els homes s'encarreguen de caçar, pescar, confeccionar hamaca i preparar les chagras, en tant les dones practiquen la terrisseria i sembren, cuiden i cullen la chacra, en la qual produeixen iuca amarga (Manihot esculenta), maní (Arachis hypogaea), plàtans (Musa), tabac (Nicotiana spp.), coca (Erythroxylum coca), chontaduro (Bactris gasipaes) i fruites.[3] Recol·lecten fruits silvestres i ous de la tortuga charapa (Podocnemis expansa).

La seva llengua pertany a la família Bora i està estretament relacionada amb la dels Miraña del riu Caquetá i els Muinane de la Sabana de l'alt Cahuinarí i de l'alt Igará Paraná.

Referències[modifica]

  1. Hardenburg, W. E. (1912). "The Putumayo; The Devil's Paradise".
  2. Bora Arxivat 2016-02-17 a Wayback Machine. al web oficial del govern peruà
  3. «Urarina Society, Cosmology, and History in Peruvian Amazonia».

Bibliografia[modifica]

  • Guyot, Mireille (1972) "La maison des indies Bora et Miraña"; Journal de la Société des américanistes 61: 141-176. París. (en francés)
(1985) "Cantos del hacha de los bora y miraña de las selvas colombiana y peruana"; Amazonia Indígena 4 (8). Lima: COPAL.