Jeberos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàJeberos
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total2.753 (2017)
LlenguaJebero Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatPerú Modifica el valor a Wikidata

Els jeberos són una ètnia originària d'Amèrica del Sud que habiten una zona reduïda de l'amazònia peruana corresponent als rius Aipena i Rumiyacu. Ells mateixos s'autodenominen shiwilu i parlen el jebero, una de les llengües cahuapanes.[1] Segons el cens del 2017 sumaven 2.753 individus.[2]

Història[modifica]

Durant el segle XVII els jéberos o shiwilus es trobaven dispersos entre els rius Marañón, Shillay, Paranapura i Huallaga. Cap a 1638 es van posar sota protecció dels jesuïtas, fundant una reducció denominada Neta Concepción de Xéberos.

Cap a 1643 els jéberos van fugir de la reducció i després d'un any, un grup va tornar a ser portat a Concepción. Posterior a això es van fundar tres annexos de la missió, fins a 1656, any en què es va deslligar una epidèmia que va reduir notablement la població. Després en 1690, són reagrupats en la missió anomenada Concepció de Maria.

A partir de l'època republicana aquesta ètnia ha perdut progressivament el seu idioma, no obstant això a partir dels anys 1970 han evidenciat una fase de reconstrucció de la seva identitat, constituint la federació indígena jébera.[1]

Bibliografia[modifica]

  • INEI. Perú: I Censo de Comunidades Indígenas de la Amazonía (información preliminar). Lima: Dirección Nacional de Estadísticas Regionales y Locales, 1993.

Referències[modifica]