Arabela (ètnia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàArabela
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total302 (1993)
LlenguaArabela
Geografia
EstatPerú Modifica el valor a Wikidata

Els arabela són una ètnia que habita una porció del districte de Napo, província de Maynas a la regió peruana de Loreto. Parlen l'arabela que és part de les llengües zaparoanes. S'autodenominen tapueyocuaca.[1]

Història[modifica]

Els arabela ocupen una regió que originalment va ser poblada per grups zàpara, oes, gayes i shimagayes, que es van extingir cap a inicis del segle XX a causa de la violència generada per la febre del cautxú, a més de les malalties. Els arabela, probablement són descendents dels antics oes.[2]

Va ser un missioner agustí anomenat Samuel Barrio qui per primera vegada va contactar a aquesta ètnia en 1945 en la conca del riu Arabela (raó per la qual se'ls coneix amb aquest nom); i per a 1975 comptaven amb un centre educatiu bilingüe.

Demografia[modifica]

Cap a 1993, els arabela comptaven amb una població de 302 persones, que en relació amb les dades anteriors van registrar un increment en la seva població.[3]

Una característica d'aquesta ètnia és el seu alt índex de masculinitat (130,5%), això és 13 homes per cada 10 dones.

Activitats econòmiques[modifica]

L'agricultura ocupa un lloc important en l'economia arabela. Practiquen el sistema agrícola de frega i crema, destacant els seus cultius de iuca, plàtan, blat de moro, sachapapa, pinya, papaia i cocona. Així mateix la caça i la pesca són practicades de manera grupal.

Una altra activitat important és la recol·lecció de fruits silvestres de palmeres com el pijuayo i l'aguaje, i d'animals petits com a larves, caragols i gambetes.

Els excedents d'aquests productes són comercialitzats en la guarnició militar de Curaray.[2]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • INEI. Perú: I Censo de Comunidades Indígenas de la Amazonía (información preliminar). Lima: Dirección Nacional de Estadísticas Regionales y Locales, 1993.
  • CHÁVEZ, Margarethe; YOUNG, Carolyn; SHANKS, Ann; LEACH, Ilo. Instrumentos musicales tradicionales de varios grupos de la selva peruana. N°1. Lima - Perú: Instituto Lingüístico de Verano, 1976, p. 132.