Solideu

De Viquipèdia
No s'ha de confondre amb Múscul soli.
Joan Pau II amb solideu.

El solideu (del lat. sol Deo , a sol Déu) és un casquet de seda que porten el Papa, els bisbes i alguns eclesiàstics per cobrir-se el cap. Només se'l treuen "davant Déu", és a dir, davant el Santíssim Sagrament, o durant la Missa des del Prefaci fins després de la Comunió. Els bisbes i cardenals se'l treuen en presència del Papa en senyal de respecte.

Bisbes i cardenals[modifica]

Els bisbes i cardenals, per mostrar respecte al Vicari de Crist, es lleven el solideu. Això és una contradicció amb el nom, ja que "solideu" és "només a Déu", però així ho marca el protocol.

Erròniament es pensa que els cardenals usen el solideu i vestimentes de color morat, ja que en l'antiguitat, el vermell estava reservant únicament al Sant Pare, però aquesta percepció popular és un error. Són els bisbes els que fan servir el color morat, i els cardenals usen el solideu i vestimentes vermelles. En aquest cas, el vermell simbolitza que estan disposats a donar la seva vida per l'Església catòlica.

Existeixen solideus de color negre que només fan servir abats o prelats, però aquest tipus de solideu ha caigut en desús després de la reforma a la litúrgia en el Concili Ecumènic Vaticà II.

Significat[modifica]

El nom del solideu, peça que utilitzen alguns clergues, bisbes, cardenals i el Papa per tapar la coroneta, es diu que prové de les paraules llatines "sol Deo", (només a Déu). No es fa servir només en les celebracions, sinó també fora. Durant l'Eucaristia es treu en començar el prefaci de la Pregària Eucarística per tornar-lo a posar després de la comunió. Fa honor així al seu nom de "sol Deo", "només davant Déu" es treu.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Solideu