Universitat pontifícia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Universitat Pontifícia és el títol que reben algunes universitats catòliques i totes les universitats eclesiàstiques. És una categoria que només pot atorgar la Santa Seu.

Significat[modifica]

La Santa Seu pot concedir el títol honorífic de Pontifícia a una universitat catòlica com a signe d'un vincle més estret amb l'Església Catòlica. Aquest títol generalment es rep per la tradició acadèmica i la tasca que duu a terme la institució. Tenen el títol totes les universitats eclesiàstiques i moltes de les universitats catòliques més antigues.[1]

En el moment de rebre el títol les universitats es comprometen a vetllar per mantenir com un tret de la seva identitat la seva identitat i testimoni catòlics, a més de les seves qualitats particulars[2] segons va deixar escrit Joan Pau II el 1979. El funcionament d'una universitat pontifícia depèn de si és una universitat catòlica o una universitat eclesiàstica, però en qualsevol cas totes tenen una dependència directa de la Santa Seu.

Des del 19 de setembre del 2003 la Santa Seu va passar a prendre part al debat sobre el Procés de Bolonya perquè els estudis de les seves universitats es poguessin convalidar amb els de les altres institucions acadèmiques europees.[3] Benet XVI va crear l'anomenada Agència de la Santa Seu per l'Avaluació i el Foment de la Qualitat de les Universitats i Facultats eclesiàstiques (Avepro) amb l'objectiu de garantir que les universitats tinguin criteris de qualitat de validesa internacional.

Llista d'universitats pontifícies[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat pontifícia
  1. «Glosario». Agencia de la Santa Sede para la Valoración y la Promoción de la Calidad de las Universidades y Facultades Eclesiásticas. [Consulta: 13 setembre 2013].
  2. «Constitució apostòlica Saviesa cristiana sobre les universitats i facultats eclesiàstiques». Vatican.va, 15-04-1979 [Consulta: 13 setembre 2013].
  3. «Bologna Process». Ehea.info. European Higher Education Area. Arxivat de l'original el 24 de setembre 2013. [Consulta: 13 setembre 2013].