Sophie Gengembre Anderson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSophie Gengembre Anderson
Biografia
Naixement1823 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort10 març 1903 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
Falmouth (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball París Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintora, artista Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat pictòric Modifica el valor a Wikidata
MovimentPrerafaelitisme Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAimée Brune i Charles de Steuben Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeWalter Anderson (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareColomb Gengembre (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansPhilip Gengembre Hubert Modifica el valor a Wikidata

Sophie Gengembre Anderson (París, 1823 - Falmouth, 10 de març de 1903) va ser una pintora anglo-francesa coneguda per les seves representacions de nens i nenes, així com per les seves escenes de la vida rural i la mitologia clàssica. Va néixer a París, però va passar gran part de la seva vida a Anglaterra.

Biografia[modifica]

Va néixer a París, filla de Charles Antoine Colomb Gengembre, un arquitecte i artista francès.[1] i la seva dona anglesa, Marianne Farey (1799–1883), filla de John Farey Sr. (1766–1826) i la seva dona Sophia Hubert (1770–1830). Es van casar a l'església de St Pancras, Londres, el 12 d'abril de 1818.[2]

El seu pare va néixer l'any 1790 i va començar a treballar com a arquitecte als 19 anys. Va treballar principalment en comissions municipals, com la Casa de la Moneda de l'Ajuntament de Cassel, que va dissenyar i construir quan tenia 19 anys. Va ser ferit durant la Revolució de 1830. el mateix dia que va néixer el seu fill Felip. La família es va anar a Londres, on Gengembre va treballar com a arquitecte per a Charles Fourier. Va tornar a França i va continuar la seva feina com a arquitecte, dissenyant escoles comunals arreu de França. La família es va traslladar a Amèrica i va adoptar el cognom Hubert, a causa de les dificultats de la gent per pronunciar el seu cognom francès. Després de traslladar-se a Cincinnati, Ohio, es va establir a Manchester, Pennsilvània. El 1863, havia dissenyat "pro bono" l'Ajuntament d'Allegheny. Va deixar de parlar anglès en protesta després que se li va oferir una part dels costos de construcció excessivament inflats.[3]

Va començar a pintar de manera autodidàctica i va exposar per primera vegada a la Royal Academy of Arts de Londres el 1855. Va ser coneguda pels seus quadres realistes i poètics, que reflectien la seva sensibilitat i el seu amor per la natura. Algunes de les seves obres més famoses inclouen "El bes", "El bany de la nena", "La primavera" i "Les fades".

Durant la seva carrera, Anderson va ser molt reconeguda pel públic i la crítica, i va ser la primera dona a ser elegida membre associat de la Royal Academy. També va ser una de les primeres dones a obtenir èxit comercial en el món de l'art, venent moltes de les seves obres a la classe mitjana emergent de la seva època.

Sophie Gengembre Anderson va morir el 1903 a Falmouth, Anglaterra, deixant un llegat important en la història de l'art, especialment per la seva representació poètica de la infància i la natura. La seva obra continua sent admirada i estudiada avui en dia, i és considerada una de les grans pintores del període victorià.

Referències[modifica]

  1. Stewart, Brian; Cutten, Mervyn. The Dictionary of Portrait Painters in Britain up to 1920. Antique Collectors' Club, 1997. ISBN 1-85149-173-2. 
  2. Woolrich, A.P. «John Farey, Jr, Engineer and Polymath». History of Technology, 19, 1997, pàg. 116.
  3. «Colomb Gengembre». Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 6 març 2014].