Sorrejat

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Neteja de la façana d'un edifici per sorrejat.
Cabina de sorrejat per a peces de petites dimensions.

El sorrejat[1] és una tècnica industrial de neteja de la superfície de peces basada en la projecció d'un material abrasiu a través d'una tovera mitjançant aire comprimit. La sorra era l'abrasiu tradicional i va originar la denominació en català i en altres idiomes.[2]

Les peces a netejar són sovint metàl·liques però el sorrejat és emprat en altres materials. Una aplicació habitual és la neteja de façanes d'edificis. A més de la neteja, el sorrejat pot usar-se per a afinar superfícies rugoses, fer més rugoses superfícies fines, eliminar capes de pintura velles i altres. En la indústria tèxtil va ser utilitzat per a obtenir un efecte desgastat de rentat a la pedra del denim.[3]

Efectes del sorrejat[modifica | modifica el codi]

L'acció abrasiva del sorrejat provoca els efectes següents:

 • Decapatge: Eliminació de les capes de pintura i d'eventuals àrees rovellades.
 • Rugositat:
  • Si la peça és molt rugosa, el sorrejat permet afinar-la superficialment.
  • Si la peça és massa fina, el sorrejat permet augmentar la rugositat. En peces que s'han de pintar posteriorment una certa rugositat és beneficiosa en facilitar l'ancoratge de la pintura.
 • Aspecte: Les peces sorrejades tenen un aspecte matisat. Les peces prèviament polides (per exemple: el vidre) perden l'aspecte brunit un cop sorrejades.
 • Possibilitat de gravar motius sobre peces polides. Amb una plantilla-pantalla el sorrejat permet gravar xifres, text o siluetes en vidres o plaques de marbre i similars.
 • Possibilitat d'obtenció d'un aspecte setinat, mitjançant un abrasiu de petites partícules esfèriques (microesferes de vidre, per exemple). Sistema usat en soldadures en peces d'alumini (que millora l'aspecte i la resistència).
 • Possibilitat d'obtenció de tensions superficials en peces metàl·liques. Amb una alta pressió de l'aire i una gran velocitat de les partícules, la superfície "sorrejada" experimenta deformacions en fred amb el resultat de tensions de compressió residuals en la superfície de les peces. (Aquest tractament no és pròpiament un sorrejat. Es tracta d'un "granallat" o "perdigonat", efectuat amb esferes metàl·liques segons un procediment idèntic al del sorrejat).
 • A poca potència i amb "abrasius" de poca duresa és possible netejar peces sense eliminar un poliment previ.

Maquinària i instal·lacions[modifica | modifica el codi]

Amb peces petites el sorrejat pot fer-se en cabines tancades. Evitant polseguera i amb un soroll exterior més reduït. Hi ha cabines amb reciclatge de l'abrasiu incloent una fase de neteja intermèdia.

En peces molt grans és gairebé obligat fer el sorrejat amb raig guiat manualment. L'operari ha d'anar protegit adequadament (granota, casc ventilat, ulleres de protecció i filtre anti-pols). En la neteja de façanes hom afegeix a la bastida una pantalla, generalment de plàstic flexible, que confina la polseguera generada. El conjunt pot incloure un sistema aspersor d'aigua per a limitar els efectes de la pols i facilitar el treball a realitzar.

El circuit aire-abrasiu necessita aire comprimit (compressor, dipòsit, etc.) sense lubrificació (en moltes instal·lacions industrials l'aire comprimit és lubricat). La resta del pot adoptar disposicions molt diferents. Les tecnologies bàsiques són dues:

 • el sistema a depressió: una tovera venturi aspira l'abrasiu d'un dipòsit.
 • el sistema "directe": l'aire comprimit va directament al dipòsit de l'abrasiu i, des d'allí, surt per una canonada fins a la "pistola" de sorrejar.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sorrejat Modifica l'enllaç a Wikidata
 1. Sorrejat. Definició.
 2. Sorrejat. Equivalències en altres lléngües.
 3. «La tècnica del sandblasting» (en català). Ciència, natura, vida... un món. Zillahh, 5 març 2011 (2011-03-05). [Consulta: 27 març del 2015].