Sphodros rufipes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSphodros rufipes Modifica el valor a Wikidata

Imatge digital millorada de Sphodros rufipes  
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseArachnida
OrdreAraneae
FamíliaAtypidae
GènereSphodros
EspècieSphodros rufipes Modifica el valor a Wikidata
Latreille, 1829
Distribució
Endèmic de

Sphodros rufipes és una espècie d'aranya del subordre de les migalomorfs, de la família dels atípids (Atypidae).[1] És anomenada red legged purseweb spider als Estats Units; la paraula llatina rufipes fa referència a les potes vermelles. És endèmica dels Estats Units.[2]

Distribució[modifica]

Aquesta aranya és endèmica dels Estats Units. Es troba a Rhode Island, Nova York, Maryland, Washington, Illinois, Tennessee, Carolina del Nord, Geòrgia, Florida, Mississipi, Louisiana i a l'est de Texas. Viu més aviat al sud dels Estats Units però també ha estat fotografiada a altres llocs.[3] Fins i tot, una observació recent mostra que aquestes aranyes també es poden trobar a Canadà.[4]

Descripció[modifica]

Tub d'una espècie del gènere Sphodros

El mascle fa uns 14,5 mm i la femella 24 mm .[5] Sphodros rufipes és d'aparença sòlida i té el cos negre. Els mascles tenen unes potes llargues característiques, vermelles o taronja, mentre que les dels femelles són negres. Com s'observa en altres migalomorfs, els seus quelícers destaquen cap endavant.

Etologia[modifica]

Aquesta aranya té una mètode particular de captura de preses: construeix un túnel de tela, generalment entre els arbres o a les pedres. S'amaga en aquest túnel i espera que insectes passin per dalt o es posin sobre la seva superfície; llavors, els mossega a través de la tela i els porta a l'interior del seu refugi, on els consumirà després que els enzims injectats hauran fet el seu efecte. Aquesta espècie surt molt rarament de la seva tela; tan sols, per a la reproducció.

És una espècie que actualment està amenaçada per a diverses raons. Una de les principals, és que pateix els atacs de les formigues roges del foc, una espècie invasora de les regions on viu aquesta aranya.

Referències[modifica]

  1. Platnick i Raven, 2013, p. 600.
  2. Urquhart, A. «"Sphodros rufipes" (On-line)». Animal Diversity Web. © 2014 Regents of the University of Michigan. [Consulta: 12 novembre 2018].
  3. «What's That Bug: Sphodros rufipes». Arxivat de l'original el 2005-11-24. [Consulta: 11 novembre 2018].
  4. What's That Bug: Sphodros rufipes Arxivat 2005-11-24 a Wayback Machine.
  5. Gertsch & Platnick, 1980 : A revision of the American spiders of the family Atypidae (Araneae, Mygalomorphae). American Museum Novitates, n. 2704, p. 1-39 (text integral Arxivat 2012-07-21 a Wayback Machine.).
  • Latreille, 1829 : Les Arachnides. a Cuvier, Le règne animal, nouvelle édition, Paris, vol. 4, p. 206-291.

Enllaços externs[modifica]