Stellarium

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariStellarium
Stellarium Splash.png
Stellarium 0.12.0.png
Stellarium 0.12.0 en Ubuntu
Creador/s Fabien Chéreau
Desenvolupador(s) comunitat
Versió inicial 2001
Escrit en C++ i C
Sistema operatiu GNU/Linux, Microsoft Windows, macOS i Unix-like
Biblioteca
d'interfície d'usuari
Qt
En català Sí
Tipus astronomy software Tradueix
Llicència GNU GPL 2.0
Més informació
Lloc web Web oficial
SourceForge stellarium
Free Software Directory Stellarium
Id. Framalibre stellarium
Modifica les dades a Wikidata

Stellarium és un programari de simulació de planetaris, de caràcter educatiu. És programari lliure i està disponible per als principals sistemes operatius (entre aquests, Linux, Windows i MacOS).

Visualització[modifica]

Stellarium opera simulant en la pantalla la vista esfèrica del cel (en totes les direccions, fins i tot "sota el sol"), en la qual és possible observar diversos cossos celestes, com la Lluna, el Sol, i diverses estrelles i constel·lacions. La vista es desenvolupa de forma tridimensional, ajustada a una forma "visual" o a una forma "binocular" (fisheye projection). El programa té l'opció de prendre la latitud i longitud de qualsevol ubicació geogràfica, amb la qual cosa és possible observar el cel en diferents parts del món. La visualització es duu en temps real, o en un temps de velocitat ajustable cap endavant i cap enrere en el temps, amb la qual cosa és possible "observar" el cel en qualsevol moment i lloc en la Terra.

Per a una visualització més realista, permet simular l'efecte de l'atmosfera, el qual resulta en una difuminació de la llum de les estrelles de nit, i en la lluentor i to blau que cobreix el cel de dia. Stellarium permet simular una "vista de món real", la qual inclou un efecte de sòl amb paisatges (de ciutat, bosc o altres models), grandària i lluentor aparent dels cossos celestes (en particular el Sol), efecte de boira i d'altres. Altres opcions inclouen: una visualització de caràcter "artístic" amb dissenys de les constel·lacions; plànol equatorial/azimutal per a seguir el moviment dels cossos celestes; i compatibilitat amb catàlegs de cossos celestes com estels i nebuloses. El lloc web recomana una projecció en ambients foscs per a obtenir un millor realisme. El programa inclou l'opció de posar-lo en manera nocturna modificant els colors per a adequar-se a la vista en aquestes situacions.

Requisits del sistema[modifica]

Les capacitats del programa no requereixen un sistema relativament avançat, amb una quantitat baixa de memòria RAM (la versió 0.15.2 requereix 512 MB mínim i 1 GB recomanat), i una targeta de vídeo amb capacitat d'acceleració 3D.

Utilització[modifica]

Stellarium és també de gran utilitat per als interessats en l'astronomia en regions geogràfiques on el clima no és gaire benvolent amb aquesta activitat: per exemple, els cels gairebé sempre ennuvolats en alguns climes mediterranis. El lloc web reporta que el Stellarium és àmpliament utilitzat en diversos planetaris i per diversos professors i acadèmics. Al juny de 2006, Stellarium apareix com a "projecte del mes" en el lloc de desenvolupadors de SourceForge.

Stellarium Mobile[modifica]

Stellarium Mobile[1] és una fork de Stellarium, desenvolupat per alguns dels membres de l'equip Stellarium. S'adreça als dispositius mòbils que funcionen amb Symbian, Maemo, Android i iOS. Algunes de les optimitzacions mòbils s'han integrat a la línia principal Stellarium.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]