Vés al contingut

Tètol cuabarrat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTètol cuabarrat
Limosa lapponica Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes313 g (pes adult, mascle)
354 g (pes adult, femella) Modifica el valor a Wikidata
Envergadura0,73 m Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN22693158 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreCharadriiformes
FamíliaScolopacidae
GènereLimosa
EspècieLimosa lapponica Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Tipus taxonòmicLimosa Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
ProtònimScolopax lapponica Modifica el valor a Wikidata
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de
Limosa lapponica

El tètol cuabarrat[1] (Limosa lapponica) és un ocell limícola de la família dels escolopàcids (Scolopacidae) que a l'estiu viu en costes i tundres, principalment dins el cercle polar àrtic, des del nord d'Escandinàvia, cap a l'est, nord de Rússia i Sibèria, fins al nord de Txukotka, i oest i nord d'Alaska. A l'hivern viu principalment en zones costaneres de les regions temperades i tropicals d'Àfrica i Àsia meridional, fins a Austràlia i Nova Zelanda. La guia dels Ocells d'Europa, de Lars Jonsson, especifica per Europa que "la majoria dels individus del Paleàrtic oest hivernen a Mauritània, però un gran nombre també a Europa occidental",[2] mentre que el mapa de la Guia dels ocells dels Països Catalans i d'Europa, de Peterson, Mountfort i Hollom, també indica que els ocells hivernen a les costes de Gran Bretanya i d'Europa occidental i diu que els exemplars no nidificants també hi estiuegen.[3] Als Països Catalans és una espècie poc abundant però present, principalment al delta de l'Ebre.[4]

Migració

[modifica]

És l'espècie que protagonitza la migració més llarga sense aturar-se de totes les espècies conegudes, d'entre 11.000 i 12.000 km, quan viatja d'Alaska fins a Nova Zelanda.[5][6][7][8][9]

El 2022, un tètol cuabarrat va batre el rècord de vol sense escales, recorrent sense aturar-se els més de 13.560 km que separen Alaska i la badia d’Ansons, al nord-est de Tasmània, superant en més de 2.000 km el rècord anterior, registrat l'any 2007.[10]

Referències

[modifica]
  1. Tetol cuabarrat a CERCATERM Rev. 05/03/2012
  2. Jonsson, Lars: Ocells d'Europa, amb el Nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà. Edició original en suec (Lars Jonnsons Fåglar), traducció i adaptació de l'anglès per Erich Streich, Frederic Streich, Deli Saavedra, Rosa Llinàs i Jordi Sargatal. Barcelona: Edicions Omega, 1994, p. 236.
  3. Roger Tory Peterson, Guy Mountfort i P.A.D. Hollom: Guia dels ocells dels Països Catalans i d'Europa, traducció i adaptació del text original en anglès (Collins Field Guide to Birds of Britain and Europe) coordinada per Jordi Sargatal, amb l'equip de traducció i adaptació: Francesc Anton, Rosa Llinàs, Deli Saavedra, Jordi Sargatal i Erich Streich. Barcelona: Edicions Omega, 1995, mapa de distribució 146.
  4. Fitxa del tètol cuabarrat al SIOC Rev. 05/03/2012
  5. Entrada pel "Bar-Tailed Godwit" (el tètol cuabarrat) a New Zealand Birds Online: The Digital Encyclopedia of New Zealand Birds, en anglès. Accedit el 2 de juliol del 2014.
  6. "Alaska Bird Makes Longest Nonstop Flight Ever Measured", de Dave Hanford, National Geographic Magazine, 14 de setembre del 2007, en anglès. Aquí diu que la famosa "E7" va volar 7.145 milles (11.500 km) de tornada cap a Nova Zelanda el 2007.
  7. "Report on the deployment of satellite tags on Bar-tailed Godwits Limosa lapponica menzbieri at Roebuck Bay, NW Australia", Global Flyway Network: Shorebird Ecological Demographic Research and Conservation, 15 de març del 2008, en anglès. Accedit el 2 de juliol del 2014.
  8. "Kuaka, the Bar-Tailed Godwit", a la pàgina New Zealand Birds, en anglès. Accedit el 2 de juliol del 2014.
  9. "Bird Migration: Champion Migrants" Arxivat 2014-07-14 a Wayback Machine., de Liz McKenzie, fotos de Richard Nelson, Encounters, wild Explorer: Alaska & theFar North, en anglès. Accedit el 2 de juliol del 2014.
  10. «D'Alaska a Tasmània: un ocell fa el vol sense escales més llarg mai registrat». [Consulta: 29 octubre 2022].