Tachisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El tachisme (del francès tachisme, derivat de tache - taca) fou un estil de pintura abstracta desenvolupat durant els anys 1940 i 1950. Sovint se'l considera com l'equivalent europeu de l'expressionisme abstracte estatunidenc. Altres noms d'aquest moviment són l'art informel (similar a l'action painting) i abstraction lyrique (relacionat amb l'abstracció lírica estatunidenca). Els artistes del Grup CoBrA i del japonès Gutai també estan relacionats amb el taquisme.

Jiménez-Balaguer

Després de la Segona Guerra Mundial el terme Escola de París sovint es referia al tachisme. Alguns dels membres més destacats foren Jean Dubuffet, Pierre Soulages, Nicolas de Staël, Hans Hartung, Serge Poliakoff i Georges Mathieu.

Segons Chilvers, el terme tachisme «s'utilitzà per primer cop en aquest sentit al voltant del 1951 (s'ha atribuït l'encunyació del terme als crítics francesos Charles Estienne i Pierre Guéguen) i circulà amplament a partir del llibre del pintor i crític francès Michel Tapié Un Art autre (1952).»

Tachisme fou una reacció al cubisme i es caracteritza per una pinzellada espontània, degoteigs i taques de pintura directament provinents del tub, i de vegades gargots que recorden la cal·ligrafia.

Artistes[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]