Talaia de Calafell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Talaia de Calafell
Dades
TipusTorre de sentinella Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud132 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalafell (Baix Penedès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDalt del turó de la Talaia Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 12′ N, 1° 35′ E / 41.2°N,1.59°E / 41.2; 1.59
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN799-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006604 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC892 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC18918 Modifica el valor a Wikidata

La Talaia de Calafell o la torre de la Talaia és una obra del municipi de Calafell (Baix Penedès) declarada bé cultural d'interès nacional.

Descripció[modifica]

La Talaia és una torre del segle xv i segurament es va utilitzar fins al segle xviii. Es tracta d'una torre el·líptica amb unes mides de 5 per 6,90 metres. Se'n conserven els murs de fonamentació i el paviment del fons de la torre. Fou construïda amb pedres lligades amb morter de calç i sorra.[1] Està situada al cim del turó del mateix nom.

Història[modifica]

Es coneix una circular tramesa per la reina Violant de Bar, esposa del rei Joan I, al batlle de Cubelles, en la qual ordena "al nostre fidel batlle dels castells de la Geltrú i Cubelles que a causa dels atacs dels vaixells moros que continuen hostilitzant els mars de Catalunya es fa necessari erigir fortaleses...per això volem, i a vós expressament us ho manem, sota pena de 1.000 florins, que els dits homes del dit castell de Cubelles i de les quadres situades dins del seu terme els forceu a continuar les obres de fortificació...". Per la seva tipologia aquesta torre sembla pertànyer a aquest moment.[1]

Els pirates del nord d'Àfrica (bàsicament l'actual Alger) feien incursions a la costa catalana durant els segles xvi i xvii per obtenir-ne un botí en forma de mercaderies o de persones que segrestaven per demanar-ne un rescat o vendre'ls com a esclaus. El vigia de la torre tenia la missió d'avisar el poble quan això passava de manera que es poguessin fer sonar les campanes i els habitants poguessin refugiar-se al castell.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Talaia de Calafell». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 22 agost 2014].
  2. «Torre de la Talaia». Ajuntament de Calafell.

Enllaços externs[modifica]

  • «Talaia de Calafell». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.
  • «Talaia de Calafell». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.