Tannhäuser

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tanhäuser)
Aquest article tracta sobre el poeta alemany. Vegeu-ne altres significats a «Tannhäuser (òpera)».
Infotaula de personaTannhäuser

Tannhäuser representat en el Còdex Manesse Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIII (>1256) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballCant, música, música medieval, literatura medieval, poesia i courtly culture (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoeta, escriptor, compositor, minnesänger Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 2d34cfd6-53b6-4b46-81fc-c534c3ba146d Songkick: 614725 Discogs: 3276787 Modifica el valor a Wikidata
Tannhäuser al Venusberg adorant Venus. Per John Collier, 1901.

Tannhäuser (1205 - 1270) fou un poeta alemany. Nascut al si d'una família de cavallers de la regió de Salzburg, es creu que va participar en la Croada de 1228 i que, després de freqüentar les corts del duc d'Àustria Frederic II, i del duc de Baviera Otto II, va dur una vida de poeta errant a Alemanya, component poesies líriques i cançons (Tanzlieder) que marquen l'inici del declivi del Minnesang (tradició lírica influïda per l'amor cortès provençal).

Llegenda[modifica]

Pocs anys després de la seva mort va sorgir la llegenda entorn de la seva figura. Es contava que després de dur una vida dissoluta i pecadora al Venusberg, havia peregrinat a Roma, on el papa Urbà IV li hauria dit que era tan impossible concedir-li el perdó com veure reverdir el seu bastó de pelegrí. Algunes versions conten que, durant el seu camí de tornada, el seu bastó es va cobrir de fulles; unes altres, que es va penedir i va anar a parar a Terra Santa, on va morir.

Segons alguns autors aquesta llegenda medieval preservà el mite de Venus, segles després que l'adoració d'aquesta deessa fou abolida pel cristianisme.[1]

Òpera[modifica]

La seva llegenda va inspirar nombrosos poetes i músics alemanys, entre ells Heinrich Heine i Richard Wagner, qui el 1845 va compondre la cèlebre òpera Tannhäuser.

Altres referències[modifica]

En la pel·lícula Blade Runner el replicant Roy Batty, agonitzant, fa una espontània referència a una fictícia «Porta de Tannhäuser» abans de morir. Aquesta frase s'ha convertit ja en una de les més famoses de la història del cinema:

«He vist coses que vosaltres els humans no us creuríeu mai de la vida. He vist com atacaven naus incendiades més enllà d'Orió. He vist raigs-C que brillen en la foscor de la Porta de Tannhäuser. Tots aquests moments segur que es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja. És hora de morir.»

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tannhäuser
  1. "Tannhauser", Catholic Encyclopedia 1911 edition, "Literary or Profane Legends"