Tarawa Sud

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaTarawa Sud
South Tarawa (en) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 1° 20′ N, 172° 58′ E / 1.33°N,172.97°E / 1.33; 172.97
EstatKiribati
GrupIlles Gilbert Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població63.439 (2020) Modifica el valor a Wikidata (4.025,32 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície15,76 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Altitud3 m Modifica el valor a Wikidata

Tarawa Sud (en anglès South Tarawa i, oficialment, Teinainano Urban Council, abreujat TUC) és la capital de la República de Kiribati, situada a l'illot de Biketawa a l'atol de Tarawa. Teinainano és un mot gilbertès que significa "la part de sota del pal", en al·lusió a la forma de vela de l'atol.

El nucli de població de Tarawa Sud està format per un reguitzell de petites illes que van des de Bairiki, a l'oest, fins a Temaiku/Bonriki a l'est. Tots aquests illots, abans separats, ara estan units per ponts i a la pràctica formen un illot allargassat que tanca pel sud la llacuna de Tarawa. També hi ha un pont relativament nou, anomenat el Pont Japonès (the Japanese Causeway), que uneix Tarawa Sud amb l'illot de Betio.

Tarawa Sud té diversos nuclis. Políticament, Bairiki ha estat considerada la capital de Kiribati, ja que hostatjava el Parlament (ara a Ambo) i la Presidència. Ambo, doncs, és actualment la seu del poder legislatiu, i Betio del judicial. Els ministeris estan repartits per aquestes localitats i també per l'illa de Kiritimati, a les illes de la Línia.

Betio i Bairiki tenen port, i Bonriki un aeroport internacional. A Tarawa Sud hi ha un campus de la Universitat del Pacífic Sud i la seu de la diòcesi catòlica i de l'Església Protestant de Kiribati (congregacional).

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tarawa Sud
  • Eita, assentament a l'atol de Tarawa.