Tauler de fibra de densitat mitjana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Diversos taulers de MDF.

Un tauler DM és un aglomerat elaborat amb fibres de fusta (que prèviament s'han desfibrat i eliminat la lignina que posseïen) aglutinades amb resines sintètiques mitjançant forta pressió i calor, en sec, fins a aconseguir una densitat mitjana.

També se l'anomena DM (densitat mitjana) o MDF (les sigles de Medium Density Fibreboard ).

Presenta una estructura uniforme i homogènia i una textura fina que permet que les seves cares i cantells tinguin un acabat perfecte. Es treballa pràcticament igual que la fusta massissa, podent-la fresar i tallar completament. L'estabilitat dimensional, al contrari que la fusta massissa, és òptima, però el seu pes és molt elevat. Constitueix una base excel·lent per a les xapes de fusta. És perfecte per lacar o pintar. També es pot vernissar (encara que per les seves característiques no és necessari). S'encola (amb cola blanca) fàcilment i sense problemes. Sol ser de color marró mitjà-fosc i és un tauler de baix cost econòmic en el mercat actual.

Recomanable per a construir tota mena de mobles (funcionals o artístics) en què el pes no suposi cap problema. Excel·lent com tapes de taules i bancs de treball. No és apte per a exterior ni condicions humides. Hi ha plaques de DM que porten un tractament antihumitat (hidròfug).

Bàsicament es fa servir en la indústria del moble (en ebenisteria per als fons d'armaris i calaixos pel fet que són molt barats i no es podreixen ni corquen), la construcció i indústries afins, però també s'utilitza per fer talles i escultures enganxant diversos taulers fins a aconseguir el gruix adequat, com a suport o llenç de pintura aplicant una imprimació adequada de la seva superfície, de base per a maquetes, i com darrere de portafotos, pòsters i trencaclosques.

Principalment s'elabora amb ferritja o serradures fi de Pinus radiata fustes similars.

Fabricació dels taulers MDF[modifica]

Els taulers de MDF són produïts utilitzant troncs frescos de pi, seleccionats i sense escorça, provinents de plantacions generalment manejades sota el concepte d'una contínua i permanent reforestació. Els rulls es redueixen a estelles, després de la seva prèvia eliminació de l'escorça, les quals són rentades i posteriorment es sotmeten a un procés termomecànic de desfibrat. La fibra es barreja amb additius (resina, cera i urea) i finalment passa per un procés de premsat on s'aplica pressió i temperatura donant així origen al tauler de MDF. La producció a gran escala de MDF es va iniciar els anys 1980.