Tauler de fibra de densitat mitjana

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Diversos taulers de MDF.

Un tauler DM és un aglomerat elaborat amb fibres de fusta (que prèviament s'han desfibrat i eliminat la lignina que posseïen) aglutinades amb resines sintètiques mitjançant forta pressió i calor, en sec, fins a aconseguir una densitat mitjana.

També se l'anomena DM (densitat mitjana) o MDF (les sigles de Medium Density Fibreboard ).

Presenta una estructura uniforme i homogènia i una textura fina que permet que les seves cares i cantells tinguin un acabat perfecte. Es treballa pràcticament igual que la fusta massissa, podent-la fressar i tallar en la seva totalitat. L'estabilitat dimensional, al contrari que la fusta massissa, és òptima, però el seu pes és molt elevat. Constitueix una base excel·lent per a les xapes de fusta. És perfecte per lacar o pintar. També es pot vernissar (encara que per les seves característiques no és necessari). S'encola (amb cola blanca) fàcilment i sense problemes. Sol ser de color marró mitjà-fosc i és un tauler de baix cost econòmic en el mercat actual.

Recomanable per a construir tota mena de mobles (funcionals o artístics) en què el pes no suposi cap problema. Excel·lent com tapes de taules i bancs de treball. No és apte per a exterior ni condicions humides. Hi ha plaques de DM que porten un tractament antihumitat (hidròfug).

Bàsicament es fa servir en la indústria del moble (en ebenisteria per als fons d'armaris i calaixos pel fet que són molt barats i no es podreixen ni corquen), la construcció i indústries afins, però també s'utilitza per fer talles i escultures enganxant diversos taulers fins a aconseguir el gruix adequat, com a suport o llenç de pintura aplicant una imprimació adequada de la seva superfície, de base per a maquetes, i com darrere de portafotos, pòsters i trencaclosques.

Principalment s'elabora amb ferritja o serradures fi de Pinus radiata fustes similars.

Fabricació dels taulers MDF[modifica]

Els taulers de MDF són produïts utilitzant troncs frescos de pi, seleccionats i sense escorça, provinents de plantacions generalment manejades sota el concepte d'una contínua i permanent reforestació. Els rulls es redueixen a estelles, després de la seva prèvia eliminació de l'escorça, les quals són rentades i posteriorment es sotmeten a un procés termomecànic de desfibrat. La fibra es barreja amb additius (resina, cera i urea) i finalment passa per un procés de premsat on s'aplica pressió i temperatura donant així origen al tauler de MDF. La producció a gran escala de MDF es va iniciar els anys 1980.