Fòrmica

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Varietats de Formica

La Fòrmica (marca comercial)[1] formica o formaica és una fullola sintètica, resina d’urea-formaldehid, d'1 mm de gruix. És d'una gran duresa i pot ser de diferents colors o bé imitant la fusta. És emprada en la fabricació de mobles de cuina, taules d'escriptori, etc. Actualment es troba desplaçada per la melamina, molt més prima i més tova.

Va ser inventada en 1912 per Daniel J. O'Conor i Herbert A. Faber mentre treballaven en Westinghouse. Originalment la van concebre com un aïllant elèctric com a substitut de la mica (d'aquí el nom, for mica). Una vegada que van triar el nom van abandonar Westinghouse per formar la seva pròpia companyia en 1913.[2][3]

En els anys següents formica va manufacturar aïllaments juntament amb altres productes com a compostos fenòlics, desenvolupant la seva gamma clàssica de superfícies laminades des de finals dels anys 1920. Durant la Segona Guerra Mundial va manufacturar hèlixs d'avió de fusta impregnades en plàstic. Després de la guerra el seu ús tècnic va decaure fins a cessar en 1970 en favor dels laminatges decoratius.

Referències[modifica]

  1. «fòrmica». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «The History of Formica Corporation». Formica.com. [Consulta: 29 agost 2013].
  3. Northeast finds Formica in top condition at 100, Financial Times, Chris Tighe, 31 January 2013

Enllaços externs[modifica]