Tehran Taboo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaTehran Taboo
Teheran Tabu i Tehran Taboo Modifica el valor a Wikidata

Cartell austríac de la pel·lícula
Fitxa
DireccióAli Soozandeh Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióAli Samadi Ahadi i Antonin Svoboda Modifica el valor a Wikidata
GuióAli Soozandeh Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAli N. Aşkın Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMartin Gschlacht Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeAndrea Mertens Modifica el valor a Wikidata
Productoracoop99 Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorCirko Film Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenAlemanya i Àustria Modifica el valor a Wikidata
Estrena16 novembre 2017 Modifica el valor a Wikidata
Durada96 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalpersa Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàNo No
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost2.000.000 € Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTeheran Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt5584796 Filmaffinity: 507278 Allocine: 255698 Rottentomatoes: m/tehran_taboo Letterboxd: tehran-taboo Mojo: tehrantaboo TMDB.org: 453364 Modifica el valor a Wikidata

Tehran Taboo (en persa: تهران تابو) és una pel·lícula romàntica d'animació de 2017 dirigida per Ali Soozandeh.[1][2][3] Animada a través de la tècnica de la rotoscòpia, explica la història de tres dones i un músic que viuen a Teheran i els seus intents perseverants per a fer front a les estrictes lleis religioses de l'Iran i la hipocresia resultant.[4] La pel·lícula es va projectar a la secció de la Setmana Internacional de la Crítica al 70è Festival Internacional de Cinema de Canes.[5][6]

Argument[modifica]

Pari no pot divorciar-se sense el permís del seu marit que és a la presó car ell s'hi oposa. A causa de la pobresa, s'ha vist obligada a prostituir-se a la vegada que té cura del seu fill de sis anys, Elias. Quan acut davant d'un jutge del Tribunal Revolucionari Islàmic per a demanar el divorci, el jutge intercanvia un acord de concubina i l'allotja en un pis que té en propietat. Allà coneix Sara i el seu marit.

En una subtrama separada, Donya li diu a Babak que està a punt de casar-se amb un altre home. A causa del tabú del país que imposa que les dones arribin verges als matrimoni, ella i Babak es veuen obligats a aconseguir diners per a una operació delicada i il·legal per a restaurar l'aparença de virginitat dels seus genitals. Més endavant li comunica a Pari que no es casarà, sinó que serà venuda a un traficant de Dubai perquè les verges hi tenen preus més alts.

Producció[modifica]

Soozandeh va utilitzar el procés de rotoscòpia davant la impossibilitat de rodar la pel·lícula a Teheran. Per a superar aquest problema, va utilitzar la rotoscòpia que combina l'acció en directe amb l'animació. Els actors es van filmar amb un teló de fons verd i s'hi va afegir animació per a permetre la inserció de detalls de fons específics de Teheran.[3] El director va afirmar que el seu propòsit en fer la pel·lícula era inspirar el canvi social a l'Iran.[7]

Referències[modifica]

  1. Cheshire, Godfrey. «Tehran Taboo movie review & film summary (2018) | Roger Ebert» (en anglès). [Consulta: 11 març 2022].
  2. Rothe, E. Nina. «Breaking the Rules in Iran: Ali Soozandeh Talks 'Tehran Taboo' in Cannes» (en anglès americà). The Huffington Post, 12-06-2017. [Consulta: 19 febrer 2018].
  3. 3,0 3,1 «Ali Soozandeh • Director - Interview». Cineuropa. [Consulta: 19 febrer 2018].
  4. Amidi, Amid. «Kino Lorber To Release 'Tehran Taboo' In United States». Cartoon Brew, 17-09-2017. [Consulta: 17 setembre 2017].
  5. «56th International Critics' Week Press Kit». Semaine de la Critique. Arxivat de l'original el 22 d’abril 2017. [Consulta: 21 abril 2017].
  6. Movies News Desk «Animated Drama TEHRAN TABOO Has US Theatrical Premiere This February» (en anglès). [Consulta: 20 febrer 2018].
  7. «The Iranian Film That Breaks the Taboo on Sexuality» (en anglès). Haaretz, 23-02-2018.