Tel·lurur

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicTel·lurur
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular129,907318 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaTe²⁻ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[Te-2] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Estructura cristal·lina del tel·lurur de mercuri(II), HgTe

Un tel·lurur és un compost químic constituït per tel·luri i un element menys electronegatiu que aquest,[1] o diversos.

Se'ls obté per reacció directa dels elements. En general, són composts amb enllaços covalents, excepte els dels metalls de transició, que presenten estructura semimetàl·lica.[1]

Estat natural[modifica]

La calaverita és el mineral amb aspecte metàl·lic

A la natura, hom hi troba un bon nombre de minerals que són químicament tel·lurs. Com a exemples, hi ha l'altaïta, constituïda per tel·lurur de plom(II), ; que és una important mena metàl·lica del plom; la calaverita, ditel·lurur d'or, , que és mena d'or; la coloradoïta, que és tel·lurur de mercuri(II), ; l'hessita, tel·lurur d'argent(I), ; o la petzita, ditel·lurur de triargent i or, .

Aplicacions[modifica]

Els tel·lururs han trobat aplicacions en el camp de noves tecnologies. N'hi ha que tenen propietats de superconductors: ditel·lurur de titani, ; el tel·lurur de ferro, ; o el tel·lurur de coure i ferro, . D'altres tenen característiques de semiconductors: ditel·lurur de molibdè, ; ditel·lurur de tungstè, ; ditel·lurur d'estany, ; tel·lurur de gal·li, .[2] El tel·lurur de cadmi, , ha trobat aplicació en la fabricació de capes per a panells solars.[3] Amb propietat termoelèctriques hi ha el tritel·lurur de dibismut, , és el material termoelèctric comercialment més conegut i emprat per a la refrigeració i aplicacions de generació d'energia a temperatura ambient;[4] i el tel·lurur de plom(II), .[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Tel·lurur». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «2D Semiconductors». [Consulta: 15 octubre 2015].
  3. «Best Thin Film Solar Panels – Amorphous, Cadmium Telluride or CIGS?». Energy Informative.
  4. Saleemi,, M.; Toprak, M.S.; Li, S.; Johnsson; Muhammed, M; M. «Synthesis, processing, and thermoelectric properties of bulk nanostructured bismuth telluride (Bi2Te3)». J. Mater. Chem., 22, 2012, pàg. 725-730. DOI: 10.1039/C1JM13880D.
  5. Dughaish, Z.H «Lead telluride as a thermoelectric material for thermoelectric power generation». Physica B, 322, 2002, pàg. 205-223.