Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Fotografia per a l'article de Lluís Barraquer i Ferré

9
Llumeureka (discussiócontribucions)

Tinc un dubte sobre si puc penjar una fotografia per a il·lustrar l'article sobre Lluís Barraquer i Ferré.

Fins ara només havia penjat creacions pròpies. La seva néta m'ha subministrat una foto de l'avi: "És la foto que el pare tenia de l'avi com a prototip per publicar i enviar quan n'hi demanaven". És una foto del bust. Es tracta d'una foto familiar.

Tot i que va ser feta, evidentment, abans de la seva mort, el 1959, encara no fa més de 70 anys, per a una obra anònima. No he sabut trobar cap plantilla adequada per ser penjada a la Wikimedia.

Pel que fa a la Viquipèdia catalana, no sé si és possible o com fer-ho, amb quines condicions.... No sé si podríeu ajudar-me.

Moltes gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si "foto familiar" vol dir que el fotògraf és de la família, caldria saber qui era i qui en té ara els drets (en principi els hereus). Aleshores haurien d'enviar l'autorització els hereus.

Si "una foto del bust" vol dir la foto d'una escultura, aleshores a més del fotògraf cal veure els drets de l'escultor. El primer és saber qui era i si porta 80 anys mort. Si no porta 80 anys, cal també l'autorització de qui tingui els drets de l'escultor.

Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions i commons:commons:OTRS, i tingues en compte que el que han d'autoritzar no és l'ús a la Viquipèdia sinó el publicar-la amb una llicència lliure, o sigui, bàsicament, autoritzar qualsevol a fer-ne qualsevol ús.

Llumeureka (discussiócontribucions)

Quan dic la foto del bust, vull dir de la part de dalt del cap, tipus fotografia carnet. És d'origen familiar, creu que de la seva avia, però no n'està segura.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Podria servir si estigués prou segura que tots els possibles fotògrafs van morir fa més de 80 anys o que ella sigui l'hereva de tots els que hagin mort més tard.

A més, compte que no sigui una fotografia d'estudi.

Les fotografies de carnet podria ser que es consideressin fotografies simples amb un termini més curt, però això ara mateix ja no sé com funciona.

Llumeureka (discussiócontribucions)

Veig que és complicat.

La fotografia mostra a Lluís Barraquer i Ferré ja bastant gran. Ell va morir el 1959, la qual cosa fa pensar que la foto seria abans, però aprop d'aquesta data, per la qual cosa no és possible que el fotograf morís abans de 80 anys.

Per altra banda una fotografia similar a la de tipus carnet actual, podria o no ser una obra artística, o només una "mera fotografia", cosa difícil de saber. En el segon cas els drets d'autor acabarien als 25 anys de la mort de l'autor. Però tampoc ho sé del cert.

Hi han excepcions als drets d'autor, com quan hi ha una motivació científica o d'interés històric, però sembla que la vikimedia no ho contempla.

De totes maneres, moltes gràcies Pere.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquestes excepcions només podrien servir per carregar la imatge localment (no a Commons) perquè són excepcions de la legislació espanyola, i a més les excepcions que se'ns aplicarien només ens podrien servir per comentar la foto, no per mostrar el que hi surt. Si les tinguéssim ben regulades, que no és el cas, serien útils per fer articles sobre quadres, per exemple, però no per il·lustrar biografies amb la foto del personatge.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

No ens compliquem.

Crec que es pot assumir que és una foto de la qual els hereus són titulars de drets vigents, que hi ha acord entre ells en alliberar-la i que algú pot actuar en representació. Crec que la solució raonable és que algú en nom dels hereus envii un missatge als voluntaris de OTRS alliberant la foto amb llicència CC-BY-SA i assumint-ne la responsabilitat.

Segurament podria ser considerada "mera fotografia" però no hi ha seguretat jurídica en aquest àmbit, sempre algú pot argumentar originalitat, millor ser prudents i considerar com si fos objecte de drets.

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Per cert, aquí hi ha un model del missatge a enviar:

https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:OTRS/ca

Per a aquest cas el primer paràgraf podria ser:

"Per la present afirmo que represento als titulars de drets d'una fotografia de retrat de Lluís Barraqué i Ferré atribuïda a la seva esposa XXXXX, la meva àvia, de la qual som hereus i per tant titulars de la propietat intel·lectual sobre la fotografia".

Llumeureka (discussiócontribucions)

Gràcies Dvdgmz!

Resposta a «Fotografia per a l'article de Lluís Barraquer i Ferré»