Vés al contingut

Tema de Viquipèdia Discussió:Estratègia 2030/Fase 1

3. Quins són els riscos a què ens enfrontem? I els punts on ens hem de recolzar per avançar?

6
KRLS (discussiócontribucions)

Quins són els riscos a què ens enfrontem? I els punts on ens hem de recolzar per avançar?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
  • Sobretot la davallada de consultes en llengua pròpia: cal progressar en nombre de visites perquè si no a la llarga el nombre d'edicions també caurà.
  • La qualitat del contingut; cal cercar col·laboracions amb entitats especialitzades per millorar el nivell dels articles ja existents i seguir tancant forats entre temàtiques.
  • A nivell geopolític, la relació entre països i polítiques restrictives poden danyar les col·laboracions entre capítols i la lliure circulació de persones i continguts. És un risc que s'ha de tenir en compte i la descentralització de la WMF és un argument en què recolzar-se.
  • A nivell de la disponibilitat de coneixement, la massificació de notícies falses i postveritats, a banda de la mercantilització de la recerca científica i els murs de pagament. Cal seguir sent un agent discursiu per ser un referent contra aquestes xacres.
Barcelona (discussiócontribucions)

Un risc és que el relat o el context perdin valor enfront la dada simple i presentada en forma de gràfic o titular de manera exclusiva. L'exclusió d'amplis col·lectius d'accés al coneixement per circumstàncies externes als projectes. La colonització per part d'usuaris amb interessos diferents que desplacin les comunitats o la no renovació d'editors. Les aliances del moviment amb entitats o persones que malmetin la seva imatge. Major centralisme

Dvdgmz (discussiócontribucions)

ens enfrontem...

  • al risc "intern" que les dinàmiques dels ja editors facin que els no-editors no vegin els projectes Wikimedia com un lloc on "tothom pot editar"
  • al risc que la intel·ligència artificial es desenvolupi excloent els processos col·lectius de co-producció, co-definició de criteris i co-decisió sobre els continguts i que s'enfoqui cap a una segmentació individualitzant (orientada per les oportunitats comercials) de manera que a la pràctica s'empobreixin les perspectives i la diversitat i s'invisibilitzi la confrontació d'idees
  • al risc de la centralització del control sobre infraestructures i continguts, sobre la presa de decisions en les organitzacions i en la societat, l'extracció del valor generat per molts concentrant els beneficis econòmics i el poder en mans d'uns pocs
  • al risc de la creixent influència sobre les lleis, el desenvolupament tecnològic i la circulació de continguts d'una combinació de règims o governs autoritaris i corporacions multinacionals no-democràtiques i extractives

ens podem recolzar...

  • en el moviment del software i les tecnologies lliures
  • en els moviments per l'autonomia i la sobirania tecnològica
  • en el moviment per (re)construir una internet distribuïda, neutral, més autogestionada
  • en els moviments pel coneixement lliure, la ciència lliure, la cultura lliure, l'ampliació del domini públic, la limitació de la propietat intel·lectual, la compensació justa dels productors de continguts, les dades obertes (openData) i les dades procomuns (dataCommons)
  • en la revitalització i actualització del cooperativisme i l'economia social i solidària i la seva confluència amb els procomuns digitals
  • en els creixents moviments, iniciatives i experiència de recuperació i ampliació democràtica amb més participació col·lectiva en la deliberació, presa de decisions i (auto)gestió d'allò comú, des de les institucions polítiques i culturals, a les infraestructures, l'energia, l'espai públic o els centres educatius
  • en les organitzacions i moviments locals i internacionals a favor de les llibertats i els drets civils, per unes relacions justes, de cooperació i solidaritat entre les persones i entre els pobles, en defensa de la diversitat cultural, lingüística i de gènere.
Davidpar (discussiócontribucions)

Estic molt d'acord amb les vostres completes respostes. Poc més afegir. Crec que en un món de notícies falses i de tuits, hauríem de fer una defensa del context de la informació. La Viquipèdia ha de ser el lloc on es vulgui refugiar la gent amb ganes d'aprofundir. Com a riscos, a nivell de la Viquipèdia en català potser afegiria un entorn polititzat o de debat calent, del qual ens n'hauríem de mantenir al marge. Com a punts a favor, mencionar la cohesió de la comunitat.

Tiputini (discussiócontribucions)

També estic amb les vostres propostes i reflexions. Només afegiria que la Viquipèdia s'ha de regir i per tant recolzar en els principis de l'Economia del bé comú per avançar en paral·lel amb altres 'revolucions' que tot just estan emergint.

Resposta a «3. Quins són els riscos a què ens enfrontem? I els punts on ens hem de recolzar per avançar?»