Vés al contingut

Tema de Viquipèdia Discussió:Estratègia 2030/Fase 1

4. Quines perspectives pensem que cal considerar al 2030 en aspectes com educació, societat i tecnologia?

8
KRLS (discussiócontribucions)

Quines perspectives pensem que cal considerar al 2030 en aspectes com educació, societat i tecnologia?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
  • En primer lloc, que les tècniques educatives no està clar que siguin les mateixes d'aquí a 15 anys, però sí que és evident que el rol de la xarxa creixerà perquè Internet possiblement esdevindrà un tot. Cal saber si les intel·ligències artificials faran augmentar o no la presència de la Viquipèdia a la xarxa i en quin sentit.
  • Els usos de la societat han evolucionat ràpidament i ara mateix la plataforma wiki està quedant obsoleta (relacionat amb el punt anterior, a nivell educatiu això no ens beneficia). De l'IRC hem passat a Whatsapp, i de navegar amb ordinadors fixos a mòbils i tauletes. Cal adaptar-se amb major rapidesa i flexibilitat als usos socials o les dificultats tècniques superaran els avantatges de contingut.
Barcelona (discussiócontribucions)

La manca de divisió creixent entre el món digital i el no digital. L'educació entesa com a processos d'aprenentatge al llarg de tota la vida i no lligada solament a institucions formals o mètodes tradicionals. La necessitat de reivindicar el llegat cultural i històric. La creixent importància del saber en la "societat del coneixement".

Dvdgmz (discussiócontribucions)

L'educació hauria d'haver avançat molt més cap a la renovació pedgògica d'aquí 15 anys a tot el món. L'estudiant (o podríem dir "el que aprèn") hauria d'estar al centre dels processos d'aprenentatge. Les formes d'educació informal, autodirigida o educació expandida s'haurien d'haver explorat i reconegut més. Però sobretot les metodologies d'aprenentatge haurien de ser més actives, experimentals, no compartimentades en disciplines (globalitzades), etc.

Una enciclopèdia és un "format educatiu" del XVIII. Viquipèdia l'ha actualitzat conservant-ne bona part dels principis, però en certa manera també les formes. Això caldria repensar-ho des de la renovació pedagògica:

  • Quins formats han de tenir les plataformes d'accés lliure al coneixement des d'una perspectiva de renovació pedagògica?
  • Quin paper hi té una enciclopèdia i quina forma hauria d'agafar?
  • Quins altres "formats" no enciclopèdics hi hauria d'haver?

Considero que més que pensar en "adaptar-nos" a tecnologies que sembla que es desenvolupin per sí soles s'hauria d'alinear Wikimedia amb la renovació pedagògica, ser-ne un actor participant i configurar les tecnologies que volem perquè formin part de l'educació que volem.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Dvdgmz respecte el tercer punt, la WMF disposa de tots els projectes germans, que representen altres formats pedagògics i de divulgació de la informació. Ara bé, abans de pretendre que adopti un procés proactiu en els mètodes educatius, hauríem d'exigir-li una implicació tècnica i d'anàlisi en aquests projectes —que sí tenen una comunitat al darrere— i que amb aquesta gestió a doble ritme que en fan, només provoca la caiguda del model i té com a resultat plataformes pràcticament obsoletes i d'edició i consulta decreixents. Sense potenciar l'eina i sense tenir-la en consideració és inviable instar la Fundació a teixir un discurs coherent (ni tan sols nosaltres com a Amical).

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Molt d'acord @Xavier Dengraen que les wikis germanes podrien jugar un paper en ser suport a altres metodologies pedagògiques i que per això els caldria recolzament i foment de la creativitat en les solucions. Tinc el dubte però si innovacions importants s'hi poden fer o caldria fer-ho en un pilot on es puguin fer canvis significatius i experimentar.

Davidpar (discussiócontribucions)

Comparteixo els comentaris sobre educació. Com a societat, espero que ens haguem assumit l'obertura de dades i la transparència de les institucions com a normalitat. Tindrem grans fonts de dades obertes que haurem de saber gestionar. En aquest punt, crec que Wikidata té moltíssim camí per recórrer.

Tiputini (discussiócontribucions)

La incorporació i fidelització del voluntariat ha d'anar acompanyada per unes tecnologies que facilitin l'edició de la Viquipèdia. Cal donar la benvinguda a les persones novelles amb eines molt visuals que facilitin la comprensió de les regles d'edició.

Resposta a «4. Quines perspectives pensem que cal considerar al 2030 en aspectes com educació, societat i tecnologia?»